U mreži prvoga predizborno

Ministar Gordan Maras, HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker i ekonomski analitičar Damir Novotny govorili su o procjenama Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu u radijskoj emisiji U mreži prvog programa HR-a.

Atmosferu su emisiji u nekoliko navrata dovela do usijanja različita viđenja podataka koje je iznijela Komisija. Maras i Šuker raspravljali su toliko žustro da je nalikovalo svađi, a situaciju je morao smirivati voditelj. Maras je tvrdio da je ova Vlada puno učinila i okrenula trendove ka pozitivi. Šuker je mišljenja da Vlada u tri i pol godine nije provela ni jednu strukturnu reformu te da je propustila povući novac iz europskih fondova. Optužio je Vladu da je uzela novac lokalnim zajednicama i dječjim vrtićima – da bi njime platila političke bodove.  Maras je optužio HDZ da ne zna što bi učinio da u ovom trenutku dođe na vlast. Istaknuo je kako se moraju stalno uspoređivati s prošlom Vladom.

Šuker je poručio kako Hrvatska može servisirati sve svoje obveze, samo treba iskoristiti prednosti koje ima da bi bila jedna od najprosperitetnijih država u Europi. ”Prava opozicija i SDP-u i HDZ-u su građani Hrvatske čiji se stavovi radikaliziraju jer ovakvo stanje više nije moguće izdržati”, rekao je Novotny. On je rekao kako primjeri baltičkih država pokazuju da je moguće brzo izići iz recesije uz adekvatnu politiku. Hrvatska je ekonomija šest godina u slobodnom padu koji je posljedica loših strukturnih odluka svih vlada do sada, dodao je, te iznio podatak da smo u ovoj krizi izgubili 200 tisuća radnih mjesta koje će biti teško nadoknaditi, prenosi HRT.

Prema njegovim procjenama, javni dug će vrlo skoro doseći razinu od 100 posto BDP-a što ni jedna zemlja u EU nema. Jedino rješenje vidi u privatizaciji i prodaji dijela javne imovine. Iznio je podatak da država ima u vlasništvu dionica u vrijednosti od oko 120 milijardi kuna. Istaknuo je da je privatizacija neminovna i da je potreban širi nacionalni konsenzus oko tog pitanja. Podsjetimo, prema ekonomskoj prognozi Europske komisije iznesenoj jučer, BDP će u ovoj godini porasti 0,3 posto te 1,2 posto u idućoj. Nezaposlenost bi se u ovoj godini trebala smanjiti na 17 posto, a u 2016. na 16,6 posto.