U mreži prvoga: Ovo nije libija, a predsjednica nije Gadafi

Zagreb – Zaoštravanje odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora, dopisivanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića i zahtjev za Vladinu ostavku bila je tema u emisiji HRA ‘U mreži Prvoga’. Gosti emisije su politički analitičar Ivan Rimac, Peđa Grbin iz SDP-a i Miro Kovač iz HDZ-a.

Ivan Rimac je kazao kako se radi o normalnoj eskalaciji loših odnosa koji se temelji na razilaženjima dviju najvećih stranki. ‘U paljbi priopćenja obje strane se ponašaju kao da smatraju da druga strana ne bi trebala postojati’, dodao je. ‘Cilj svega je unošenje kaosa u politički sustav. Vlada ne podnosi račun predsjedniku RH, nego Sabor, a u Saboru postoji samo rat dizanja ruku. Ovo sve sliči na šator i na upravljanje državom iz šatora. Ovo nije Libija, a predsjednica nije Gadafi’, poručio je Rimac. S druge strane, savjetovao je premijeru da se ‘ne ponaša kao drugi jarac na brvnu i održi sjednicu Vlade’ s predsjednicom Republike. Smatra da će u cijeloj ovoj priči izgubiti građani, jer ovo nije način da se država uredi na njihovu dobrobit.

Peđa Grbin je kazao kako je iznenađen što su odnosi napeti, jer je Vlada od početka pokušala pomoći predsjednici da ostvari svoja predizborna obećanja. ‘Prva točka premijerova pisma je poziv predsjednici na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se definirali odnosi Vlade i predsjednice koja je zaboravila da više nismo u polupredsjedničkom sustavu’, dodao je. Kazao je kako SDP od predsjednice očekuje da se ponaša kao predsjednica.

Miro Kovač kazao je kako je sve počelo nakon izborne noći kada se počelo predsjednicu ‘šutirati’. ‘Predsjednica ima pravo sazvati sjednicuVlade i zatražiti izvješće o gospodarskom stanju’, a premijer bi joj morao to omogućiti. Neka se na sjednici Vlade prezentira što se još može učiniti prije parlamentarnih izbora’, kazao je. Smatra kako se radi o dijalogu oštrijeg tona i očekuje da će se sjednica Vlade održati.

You may also like