Home Geopolitika U mjesec dana Islamska država pogubila je 100 osoba

U mjesec dana Islamska država pogubila je 100 osoba

by Agencije

Ekstremna sunitska skupina Islamska država (IS) u mjesec dana je u područjima u Siriji pod svojom kontrolom pogubila skoro 100 osoba, među kojima su jedna trećina civili, priopćio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Prema toj nevladinoj udruzi sa sjedištem u Londonu, IS je između 29. srpnja i 29. kolovoza u Siriji pogubio 91 osobu, među kojima 32 civila, zbog raznih “zločina”. IS ubojstvima kažnjava vračanje, homoseksualnost i suradnju s koalicijskim snagama predvođenim SAD-om.

Islamska država je, ističe Opservatorij, u Siriji od lipnja 2014. odgovorna za smrt 3156 ljudi, među kojima 1840 civila, a među ubijenima su pripadnici snaga predsjednika Bašara Al-Asada, borci pobunjeničkih skupina, ali i pripadnici samog IS-a.

IS, koji je u lipnju proglasio “kalifat” na području Sirije i Iraka, u Siriji je zauzeo podučja u pokrajinama Homs, Hama, Deir Ezzor, Hassake, Raqqa i Alep. Iz ove ogranizacije dodaju da je tijekom prošle godine, ISIL pogubio 1841 civila, uključujući 76 djece i 95 žena, pucajući u njih, odsijecajući glave, kamenovanjem, bacanjem sa visokih zgrada i spaljivanjem.

Međutim, ovaj broj se ne može potvrditi i iz drugih izvora. ISIL je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije, a od tada su tisuće boraca iz cijelog svijeta došle u ove zemlje kako bi se borili uz grupu. Objavljeno je nekoliko izvještaja da se borci iz Europe žele vratiti kući, ali da strahuju za svoje živote ukoliko budu uhvaćeni. ISIL je objavio desetke videa pogubljenja zarobljenih neprijateljskih boraca, aktivista i novinara. Prošle godine, grupa je ubila dva američka novinara, jednog američkog i dva britanska humanitarna radnika, u pokušaju da napravi pritisak na međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om, koja bombardira položaje ISIL-a u Siriji od rujna prošle godine. Nedavno je brutalno pogubila i hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

Related Posts