U Makedoniji zadržano 700 migranata

Između 600 i 700 migranata koji su uspjeli u ponedjeljak prijeći grčko-makedonsku granicu, zatvorenu već tjedan dana, zadržano je u utorak u Makedoniji, a više desetaka blokiranih u zadnjem trenutku vratilo se u kamp u Idomeniju, s grčke strane, gdje se očekivalo europskog izaslanika za migracije Dimitrisa Avramopulosa.

Između 600 i 700 osoba koje su probile granicu prije nego su zaustavljene te ih je zadržala makedonska vojska, “još je” u Makedoniji, izjavio je Giorgos Kyritsis, glasnogovornik organa za usklađivanje migracijske politike u Grčkoj. “Ako se pojavi zahtjev vlasti da ih ponovno prihvatimo, razmotrit ćemo ga”, kazao je on na javnom radiju ERT. “Nema automatizma, slijedit ćemo proceduru”.

Po lokalnom grčkom policijskom izvoru, makedonske vlasti odbile su tijekom noći skupine tih nepoželjnih osoba, preko nečuvanih graničnih punktova. “Migranti su vraćeni u Grčku”, kazao je makedonski vojni izvor. Nekoliko desetaka drugih migranata i izbjeglica, blokiranih makedonskom intervencijom s grčke strane rijeke, među kojima su dojenčad i djeca, počelo je u utorak ujutro povratak pješice u Idomeni, udaljen oko osam kilometara, nakon noći na hladnoći i kiši, po javnoj televiziji ERT.

You may also like