Home Energetika U Makedoniji nova vjetroelektrana kapaciteta 36 MW

U Makedoniji nova vjetroelektrana kapaciteta 36 MW

by Energypress.net

Projekt THOR Impex

Projekt je izradio THOR Impex, vrijedan je 61 milijun eura i prvi je vjetropark u zemlji koji može napajati i 20.000 kućanstava s kapacitetom od 36 MW, prenosi agencija MIA.

Veleposlanik Europske unije u Sjevernoj Makedoniji David Geer, zamjenik veleposlanika Njemačke u Sjevernoj Makedoniji Otto Graf i predstavnici Green for Growth Funda (GGF) svečano su otvorili prvi makedonski vjetropark u Bogoslovcu kod Svetog Nikole.

Projekt je izradio THOR Impex, vrijedan je 61 milijun eura i prvi je vjetropark u zemlji koji može napajati i 20.000 kućanstava s kapacitetom od 36 MW, prenosi agencija MIA. Veleposlanik EU-a David Geer rekao je kako se nada da bi prva privatna investicija u vjetropark mogla biti početak mnogih novih ulaganja u čistu energiju i održivi gospodarski rast. “Ono što je važno jest da vlasti i privatne industrije rade ruku pod ruku i konstruktivno kako bi osigurali da sektor obnovljive energije maksimizira ovaj potencijal. A ovaj projekt pokazuje kako se to može učiniti, spajajući lokalne i EU tvrtke i banke. Koristi će biti dugotrajne i za okoliš i za građane. Samo ovaj projekt će smanjiti godišnju emisiju CO2 za 800.000 tona i može osigurati čistu energiju za više od 20.000 kućanstava”, naglasio je Geer.

Related Posts