U Mađarskoj mu se već sudilo za isto djelo, Interpol ne obnavlja tjeralicu?

Izvršni odbor Interpola prije desetak je dana odbio hrvatski zahtjev da se obnovi crvena međunarodna tjeralica za predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. Odluka je donesena na zasjedanju 6. studenoga na Baliju, a naknadno ju je potvrdila i Generalna skupština Interpola, potvrđeno je Večernjem listu iz MUP-a.

U MUP-u tvrde da obrazloženje nisu dobili, no iz izvora dobro upućenih u slučaj može se čuti kako se Interpolovi argumenti za takvu odluku kriju u podnesku koji je Županijskom sudu u Zagrebu prije gotovo godinu dana dostavio Hernadijev odvjetnički tim. U njemu je naveden niz postupaka koje su protiv Hernadija vodila mađarska pravosudna tijela na temelju nekoliko kaznenih prijava za davanje mita, a koji su obustavljeni u različitim fazama.

Mađarska strana traži da se primijeni načelo po kojem se ne smije ponovno suditi za istu stvar te da se postupak protiv Hernadija obustavi.

O podnesku Hernadijevih odvjetnika Županijski sud u Zagrebu još se nije očitovao, a upućeni tvrde da on nije proslijeđen ni DORH-u, drugoj strani u postupku, zbog čega je DORH bio ograničen u argumentiranju zahtjeva da se obnovi crvena tjeralica. U zagrebačkom Županijskom sudu takvo tumačenje, međutim, odbacuju kao potpuno pogrešno. Tvrde da se sud u ovoj fazi nije morao očitovati o podnesku mađarske strane te da ne postoje razlozi zbog kojih bi taj podnesak trebali proslijediti DORH-u.

Sudski postupak protiv Hernadija pokrenut je 2013. na temelju USKOK-ove optužnice po kojoj je Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, dok bi nerentabilni plinski biznis država preuzela na sebe. Nakon što je Mađarska Hernadiju odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, zagrebački Županijski sud mu je, na zahtjev USKOK-a, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Za prvim čovjekom MOL-a tada je raspisana Interpolova crvena međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog, piše Tiskano izdanje Večernjeg lista.

You may also like