Home Ekonomija U Londonu antikorupcijski summit zbog Panamskih dokumenata

U Londonu antikorupcijski summit zbog Panamskih dokumenata

by Agencije

Britanski premijer David Cameron ugošćuje u četvrtak u Londonu čelnike iz čitavog svijeta s ciljem pokretanja međunarodne ofenzive protiv korupcije, malo više od mjesec dana nakon otkrivanja panamskih dokumenata o utaji poreza.

Na summitu će se okupiti predstavnici četrdesetak zemalja, posebno onih koje jako potresa korupcija, poput afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija ili njegova nigerijskog kolege Muhammadua Buharija.

Pozvani su i američki državni tajnik John Kerry, glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim ili pak predsjednik antikorupcijske nevladine organizacije Transparency International Jose Ugaz.

U Londonu se Cameron nada da će prisutni čelnici potpisati “prvu svjetsku deklaraciju o korupciji”.

Taj će tekst potaknuti potpisnike “da rade zajedno” ali i “priznaju da korupcija guši napore u borbi protiv siromaštva, promicanja prosperiteta te u borbi protiv terorizma i ekstremizma”.

Potpisnici bi također trebali “progoniti korupciju gdje god bila, kazneno goniti i kazniti osobe koje se njome bave, omogućuju je ili su suučesnici u njezinu provođenju”.

“Bitka protiv korupcije neće biti dobivena od danas do sutra. Trebat će vremena, hrabrosti i odlučnosti”, kazao je Cameron u priopćenju. “Zajedno ćemo borbu protiv korupcije staviti ondje gdje mora biti: na vrh međunarodnih zadaća”.

Treba vidjeti hoće li summit ispuniti postavljene ciljeve s obzirom da je, po pisanju Timesa, završna deklaracija već ublažena na zahtjev nekih zemalja pa je čak i izbačen cijeli odlomak koji je isključivao svaku “nekažnjivost za korumpirane”.

Moskva, koja će na lice mjesta poslati pomoćnika ministra vanjskih poslova Olega Siromolotova, izrazila je suzdržanost glede obvezujućeg karaktera budućeg sporazuma.

Related Posts