U lociranju Abauda pomogao Maroko

Informacija marokanske obavještajne službe pomogla je da francuski istražitelji uđu u trag belgijsko-marokanskom državljaninu Abdelhamidu Abaaoudu koji je ubijen u srijedu i sumnja se da je organizator napada u Parizu a francuski predsjednik Francois Hollande će u petak primiti marokanskog kralja u Elizejskoj palači, priopćile su francuske vlasti.

Marokanska informacija, i ne samo ona, navela je istražitelje na trag koji ih je doveo do džihadista koji je u srijedu ubijen u pariškom predgrađu Saint Denis, doznaje se u četvrtak od izvora bliskog istrazi. Francuske vlasti su usto objavile ovog tjedna da im je u lociranju Abaaouda pomogla i informacija iz Turske koja je otkrila da je u Grčkoj. Elizejska palača je u četvrtak izvijestila da će predsjednik Hollande u petak poslijepodne primiti marokanskog kralja Mohameda VI., tjedan dana nakon napada u Parizu. Dvojica čelnika će razgovarati o borbi s terorizmom i o suradnji na polju sigurnosti.

Osumnjičeni za atentate u Parizu 13. studenoga, Abdelhamid Abaud, snimljen je na postaji podzemne željeznice u pariškom predgrađu Montreuil iste večeri oko 22 sata, kazali su u petak policijski izvori. To znači da se Abaud, koji je u srijedu ubijen u policijskoj raciji u Saint-Denisu, nalazio te večeri kada su izvedeni pariški napadi u blizini mjesta gdje je ostavljen crni Seat, korišten u napadu na nekoliko barova i restorana.

Njega je koristio Brahim Abdeslam koji se raznio na licu mjesta i čiji su otisci pronađeni na automatskom oružju u tom automobilu. Smatra se da je njegov brat Saleh, za kojim otad traje potraga, bio drugi napadač iz te skupine u kojoj se vjerojatno nalazio i Abaud. U atentatima u Parizu 13. studenoga za koje je odgovornost preuzela Islamska dražva, poginulo je 129 ljudi a 352 je ranjeno.

You may also like