U hrvatske morske luke u ovogodišnjem lipnju uplovila je ukupno 36,1 tisuća brodova, što je 30 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je putnika u tim lukama bilo 3,34 milijuna ili 15 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Lipanjski porasti u morskim lukama pozitivno su utjecali i na promet brodova i putnika u tim lukama za prvih šest mjeseci ove godine, kada je brodova bilo ukupno 127 tisuća ili 25 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a putnika 6 posto više ili njih 9,2 milijuna. Među morskim lukama u Hrvatskoj s najvećim prometom putnika u ovom lipnju ističe se splitska, u kojoj je bilo gotovo dvostruko više putnika nego u idućoj po redu, dubrovačkoj, odnosno njih gotovo 490 tisuća naspram njih 294,3 tisuće. Pritom je Split zabilježio i znatno veći porast broja putnika, od 11 posto, a Dubrovnik od 5 posto u odnosu na lanjski lipanj.

Na trećem mjestu je luka Jablanac s 216,7 tisuća putnika ili čak 37,6 posto više nego su u lanjskom lipnju, a s 202,7 tisuća putnika slijedi luka Cres, koja time bilježi blagi pad od 0,5 posto. Peta je luka Zadar, sa 191 tisućom putnika i porastom od 78,6 posto, što je ujedno i najveći porast među većim lukama. Luka Korčula je u blagom padu od 0,8 posto s 185,4 tisuće putnika, dok primjerice luka Preko na Ugljanu ima najveći porast među svim morskim lukama u ovom lipnju od čak 268 posto sa 150,3 tisuće putnika.

Za razliku od porasta prometa putnika, promet robe u morskim lukama i u lipnju i za šest mjeseci ove godine manji je nego prošle, i to za 8,5 posto u lipnju s 1,7 milijuna tona, te za 4 posto u šest mjeseci s 9,4 milijuna tona. Iz Državnog zavoda pritom napominju da je na pad prometa robe u ovom lipnju utjecao pad u međunarodnom utovaru, a dodaju i da se od ukupnog prometa robe u hrvatskim morskim lukama 46 posto odnosi na rasuti teret, 39 posto na tekući teret, a 8 posto na robu u kontejnerima.

Related Posts