U Libiji traju borbe za važna naftna polja

Snage vjerne libijskom generalu Khalifi Belqasimu Haftaru tvrde da su preuzele kontrolu nad naftnim lukama Ras Lanuf i Es Sider, prenio je u nedjelju glasnogovornik libijskog grada Marsa al-Brega.

Haftarove snage su u nedjelju pokrenule napade na te dvije luke, kao i onu u Zueitinu, te obližnji grad Ajdabiyu, a borbe još uvijek traju. Obje osvojene luke zatvorene su od kraja 2014. godine, no za njih nadležne sigurnosne službe PFG nedavno su s vladom u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, dogovorili njihovo ponovno otvaranje i pokušaj nastavka izvoza nafte.

Khalifa Belqasim Haftar libijski je vojni general koji je bio na visokom položaju u snagama koje su 2011. zbacile tadašnjeg libijskog vođu Muammar al-Gaddafija, a britanski The Economist ga je 2016. proglasio “najmoćnijim libijskim ratnim vođom”.

Zapovjednik je Libijske nacionalne vojske (LNA) koja se bori protiv širenja vlasti Vlade libijskog jedinstva (GNA) na istok te države. GNA je u ožujku ušla u Tripoli.

Luke Ras Lanuf i Es Sider su ranije ove godine bile teško oštećene u napadima militanata Islamske države sa sjedištem u Sirtu, gdje su trenutno na rubu poraza od snaga libijske vlade (GNA) i američkih zračnih napada.

You may also like

0 comments