Libijsko predsjedničko vijeće imenovalo je izmijenjeni sastav zajedničke vlade u nedjelju kasno navečer u skladu s planom koji podupire UN kojemu je svrha dokončati sukob u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Jedan od članova vijeća, Fati al Majbari u televizijskoj je izjavi istaknuo da je popis od 13 ministara i pet državnih ministara proslijeđen libijskome istočnom parlamentu na potvrđivanje.

Libija je potonula u sukob ubrzo nakon što je svrgnut Moamer Gadafi prije pet godina. Od 2014. u Libiji su dvije suprotstavljene vlasti, jedna u Tripoliju a druga međunarodno priznata na istoku u Tobruku. Obje podržavaju šaroliki savezi raznih oružanih skupina i bivših pobunjenika koji su pomogli u rušenju Moamera Gadafija 2011.

Kao znak dugotrajnog neslaganja u tome kako ujediniti libijske zaraćene frakcije, dva od ukupno devet članova vijeća ponovno su u nedjelju odbila dati svoj potpis na predloženi sastav vlade, kako se to navodi u dokumentu objavljenu na službenoj facebook stranici predsjedničkog vijeća.

Plan UN-a pod kojim je imenovana ujedinjena vlada, sastavljen je kako bi se pomoglo da se stabilizira stanje u Libiji te radi suočavanja sa sve većom prijetnjom militanata Islamske države.

Plan je potpisan u Maroku u prosincu, no od početka mu se opiru tvrdolinijaši na objema stranama te se zbog toga opetovano odgađao.

“Pozivamo Libiju koja pati zbog borbi …. i članove parlamenta da podupru vladu nacionalnog jedinstva koja će osigurati okvir za borbu protiv terorizma”, rekao je Majbari.

Zapad je u subotu pritisnuo libijske struje kako bi napokon formirale vladu nacionalnog jedinstva, u prilikama kaosa i jačanja skupine Islamske države.

“Vlada nacionalnog jedinstva mora preuzeti dužnost bez odlaganja i sigurno se smjestiti u Tripoliju”, istaknuo je novi francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault pošto je u Muenchenu s američkim, njemačkim i talijanskim kolegom razgovarao o budućnosti Libije.

“Nama u Njemačkoj i u Europi ne može biti svejedno što se događa nekoliko stotina kilometara od Italije (…) i sigurno nam nije svejedno kad se blizu Europe učvrste terorističke milicije skupine Islamske države”, istaknuo je njemački ministar Frank-Walter Steinmeier u pisanoj izjavi.

Na tom su susretu ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Italije, Egipta i EU-a te UN-ov izaslanik za Libiju Martin Kobler pozvali Aguilu Saleha, predsjednika parlamenta u Tobruku koji je međunarodna zajednica priznala, da potvrdi vladu nacionalnog jedinstva.

Islamska država ojačala je u ozračju sigurnosnog vakuuma preuzevši kontrolu u Sirtu te prijeti da se proširi. Libijski međunarodno priznati parlament prošli mjesec nije podržao vladu nacionalnog jedinstva predloženu u sklopu UN-ova plana za rješenje političke krize i oružanog sukoba u toj zemlji, potpisanog u prosincu u Maroku. Od 104 zastupnika nazočnih na sjednici u istočnom gradu Tobruku, 89 je glasovalo protiv nove vlade. Zastupnici s istoka zemlje kazali su tada da su odbacili novu vladu jer ima previše članova, čak 32 a zastupnik Mohamed al-Abani objasnio je da takva vlada nije odražavala interese libijskog naroda, nego je formirana “u skladu sa zahtjevima vođa milicija”.

Mandatar za premijera Fajez Seraj, koji i vodi predsjedničko vijeće, rekao je novinarima u nedjelju da su pri izboru novih kandidata uzeti u obzir “iskustvo, kompetencija, zemljopisna raspodjela, politički spektar i komponente libijskoga društva”.

Mnogi od imena na popisu za sastav vlade razlikuju se od prošlomjesečnog prijedloga, premda je na ključnom mjestu opet nominiran ministar obrane Madi al Bargati. Predstavnik UN-a za Libiju Martin Kobler odmah je čestitao vijeću na imenovanju sastava nove vlade. “Putovanje prema miru i ujedinjenju libijskoga naroda konačno je počelo”, napisao je u tvitu Kobler.

Related Posts