U kopnenu akciju krenule su i režimske snage

Intenzivni val ruskih zračnih udara nastavio se u srijedu u Siriji napadima u pokrajinama Hama i Idlib na zapadu i sjeverozapadu Sirije, a sirijske “režimske snage” krenule su u kopnene napade u zapadnoj Siriji na najmanje četiri položaja pobunjenika, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ta nevladina organizacija kaže da su udare počinili “zrakoplovi koji su vjerojatno ruski” na najmanje četiri mjesta u području Hame i tri na području Idliba. Radi se o gradovima Kafr Zita i Kafr Nabuda u provinciji Hama te gradovima Kan Šajkun i Alhbit u Idlibu, kaže opservatorij. Udari vođeni tijekom noći i rano ujutro bili su “intenzivniji nego inače”, dodaje opservatorij koji zasad nema podataka o broju žrtava. Sirijske režimske snage poduprle su ruske udare na zapadu zemlje kopnenim napadima na najmanje četiri položaja pobunjenika, kaže opservatorij.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počela je prošli tjedan sa zračnim napadima u Siriji kazavši da gađa položaje džihadista Islamske države, dok borci na terenu i zapadne zemlje kažu da je ruska kampanja uglavnom fokusirana na druge pobunjeničke skupine te da zapravo podupiru Asada a ne gađaju Islamsku državu. Američke snage i njihovi saveznici danima napadaju iz zraka ciljeve Islamske države u Siriji i Iraku, a posljednji val uključio je udare na al Hasaku na sjeveroistoku i Manjib na sjeveru zemlje. U nedjelju su njihovi udari uključili al Hasaku te Palmiru koja se nalazi u središnjem dijelu Sirije.

Rusija je u utorak objavila da je pripravna razgovarati s američkom stranom o koordinaciji letova kako bi se izbjegli nesporazumi iznad Sirije gdje Rusija i američko-bliskoistočna koalicija izvode zračne udare neovisno jedni o drugima. Ruska je vojska u načelu suglasna s prijedlogom SAD-a o koordiniranju vojnih letova u Siriji, rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov. Dodao je da će dvije zemlje održati video konferenciju o tome pitanju tijekom sljedećih dana.

Američki prijedlog uključuje temeljne sigurnosne protokole, kao što su održavanje sigurne udaljenosti između američkih i ruskih zrakoplova te korištenje iste radijske frekvencije za pozive u nuždi. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook kazao je da SAD čeka formalni odgovor od Rusije na taj prijedlog. Ruska je strana kazala da je načelno spremna prihvatiti prijedlog, ali da postoji puno širi potencijal za suradnju nego što ga nudi Washington. Isto tako priopćila je da je dala svoje vlastite prijedloge, ali Antonov nije rekao o čemu se radi.

Analitičari ističu da su na ruskoj strani dvije prednosti. Za razliku od američke koalicije koja bombardira položaje Islamske države sa sigurnih visina, ruski se piloti spuštaju u “zonu rizika” i lete u dometu protuzračne obrane, ali su zato precizniji i učinkovitiji. Osim toga, ruski zrakoplovi polijeću iz aerodroma u Siriji pa unutar nekoliko minuta dolaze do ciljeva, dok američko-bliskoistočna koalicija polijeće s većih udaljenosti pa može proteći i nekoliko sati između određivanja ciljeva i napada a za to vrijeme teroristi mogu napustiti područje koje je ranije označeno kao meta napada.

Ruske snage u Siriji za napade na protivnike sirijskog predsjednika Bašara al Asada koriste se zrakoplovima Suhoj 24M, Suhoj 25 i najmodernijim Suhoj 34. Neki od tih zrakoplova u dva su navrata upali u turski zračni prostor gdje su ih dočekali F-16 turskog ratnog zrakoplovstva pa je reagirao i NATO koji je optužio Rusiju da je namjerno povrijedila turski zračni prostor i odbacio njezina objašnjenja da je to učinjeno pogreškom

You may also like

0 comments