U kolovozu se otvara novi Suezki kanal

Egipatski novi Sueski kanal otvorit će se 6. kolovoza, objavila je u subotu uprava kanala, a predsjednik Abdel Fatah al-Sisi nada se da će taj plovni pravac stimulirati gospodarstvo zemlje u kojoj je nezaposlenost dvoznamenkasta.

Vojska je prije deset mjeseci počela s radovima na novome kanalu koji je sagrađen uz postojeći 145-godina star povijesni kanal. Gradnja je stajala osam milijarda dolara i dio je višemilijardskog projekta širenja trgovine uz najbrži pravac koji spaja Europu i Aziju. Sueski je kanal vitalan izvor čvrste valute za Egipat, osobito nakon ustanka koji je 2011. otjerao turiste i ulagače. “Kopanje i jaružanje završit će 15. srpnja. Otvorenje Novoga Sueskog kanala bit će 6. kolovoza, u skladu sa zapovijedi egipatskog naroda i egipatskog predsjednika”, rekao je na konferenciji za novinare u Ismailiji Mohab Mamiš, predsjednik i direktor uprave kanala.

“Kad predsjednik al-Sisi 6. kolovoza zapovijedi da počne plovidba, brodovi će moći ploviti kroz kanal”, dodao je. Po njegovim riječima, novi će kanal skratiti plovidbu s 22 na jedanaest sati i to će biti najbrži kanal na svijetu. Novi i stari kanal povezani su četirima manjim kanalima.

You may also like