U kojem se sektoru u Europi najbolje zarađuje

Eurostat

U najvećem broju zemalja EU najbolje plaće u prosjeku imaju zaposleni u djelatnostima Informacija i komunikacija. Mjereno prosječnom mjesečnom bruto plaćom taj sektor prednjači u 12 od 27 članica EU, i to mahom zemljama srednje i istočne Europe (plus Irska), a u toj skupini je i Hrvatska.

U još četiri države to je druga najplaćenija branša. Uz bok joj je, očekivano, financijski i osigurateljni sektor koji prednjači prosjekom plaća u Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Malti, a drugi je u čak 16 članica Unije.

No, u najvećoj europskoj ekonomiji, njemačkoj, kao i u još pet zapadnoeuropskih država najbolje se u prosjeku zarađuje u energetici (Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija).

Nasuprot tome, u čak 23 članice Unije najslabije su plaće u Uslugama smještaja i usluživanja hrane. U Hrvatskoj, kao ni Sloveniji i Grčkoj ta branša nije na samom začelju; kod nas je npr. treća ‘odozdo’. Na dnu su kod te trojke Administrativne i pomoćne usluge, koje su nisko i u ostatku Europske unije.

U Grčkoj prosjekom plaća najviše odskače automobilski sektor, a u Luksemburgu – obrazovanje. Građevinarstvo je uglavnom na sredini ljestvice, s tim da najviše mjesto (šesto) drži u Poljskoj, dok je kod nas na predzadnjem mjestu.

You may also like

0 comments