Home Politika U Kini petnaest godina zatvora zbog korupcije

U Kini petnaest godina zatvora zbog korupcije

by Agencije

Bivši zamjenik ministra za javnu sigurnost Li Dongsheng osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora zbog korupcije, objavila je kineska televizija u utorak, prenose agencije.

Li (61), osuđen je u sjeveroistočnom gradu Tianjinu za primanje mita u vrijednosti od gotovo 3,5 milijuna dolara te za zloporabu vlasti dok je obnašao vlast između 1996. i 2013. godine, prenijela je novinska agencija Xinhua u listopadu kada je počelo suđenje.  Li je bio povezan sa svrgnutim kineskim ‘carem’ sigurnosti, Zhoum Yongkangom koji je u lipnju osuđen na doživotni zatvor na tajnom suđenju, javlja Reuters.

Bivši ministar Li dio je skupine visokih dužnosnika kineskog režima među kojima je predsjednik Xi Jinpgin počeo čistku u sklopu protukorucpijske kampanje.  Do danas je Zhou Yongkang, nekad prvi čovjek kineskog sigurnosnog aparata, najviši dužnosnik osuđen za korupciju.  Drugi visoki dužnosnik je Ling Jihua, bivši savjetnik predsjednika, protiv kojega je istraga pokrenuta u prosincu 2014. i sudit će mu se za primanje mita i zloporabu.  Ostali bivši visoki pozicionirani kineski dužnosnici ili su u zatvoru ili se protiv njih vodi istraga.

Related Posts