U Jemenu stupio na snagu krhki mir

Krhki mir stupio je na snagu u ponedjeljak u Jemenu uz potporu UN-a kako bi se okončao rat koji je tu zemlju pretvorio u vojnu frontu regionalnog rivalstva Saudijske Arabije s Iranom i prouzročio jednu od najgorih humanitarnih kriza.

U ratom uništenoj Sani bilo je tijekom noći mirno, dojavili su stanovnici, no borbe su se razbuktale u jugozapadnom gradu Taizu i to ubrzo nakon što je planirano primirje trebalo stupiti na snagu. Vlada, koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i njezini šijitski protivnici Huti koje podržava Iran, krivnju za borbe u Taizu svaljuju jedni na druge.

U glavnoj luci Adenu, u kojoj su jedinice Hutija protjerane u srpnju prošle godine, bilo je mirno. Primirje je uvod u mirovne pregovore dviju strana koji bi trebali početi 18. travnja u Kuvajtu pod pokroviteljstvom UN-a. U sukobu je do sada poginulo više od 6200 ljudi, a milijuni su raseljeni. Saudijska koalicija je u ožujku 2015. započela zračne udare protiv šijitske manjine odane bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu kako ne bi preuzeli kontrolu nad zemljom.

You may also like

0 comments