Dok druge zemlje imaju poteškoća prihvatiti novu realnost povezanu s masovnim useljavanjem, Njemačka prihvaća velik broj izbjeglica. Ekonomistica WEF-a Jennifer Blanke ipak upozorava na nužnost reformi.

Gotovo su zaboravljeni često ponavljani zahtjevi koje Njemačka upućuje europskim partnerima da provedu reforme kako bi eurozona i Europska unija bile dovedene na put održivoga gospodarskog rasta. Nakon gotovo jednog desetljeća slabog rasta u Europi ovdje su potrebni doista veliki napori kako bi cijela regija bila usmjerena prema stabilnom i trajnom rastu. A to će biti presudno kako bi se održalo europske integracije kao cjelinu – u vrijeme kad nije u opasnosti samo eurozona, nego se i Velika Britanija pita treba li potpuno napustiti EU. Ali, budućnost Njemačke i Europe neće ovisiti samo o tomu što će se dogoditi s Grčkom i drugim zemljama koje su u krizi. Njemačka mora jako dobro promotriti koje promjene su nužne u vlastitom gospodarstvu kako bi bilo osigurano održivo i sigurno blagostanje za njezine sadašnje i buduće stanovnike. Doista, dok njemačka poduzeća počinju nuditi poslove izbjeglicama, izazov oko integracije možda i 800.000 novih građana pokazuje kako je važno riješiti strukturne probleme pred kojima se nalaze Njemačka i njezino gospodarstvo.

U nedavno objavljenom Inclusive Growth and Development reportu Svjetski gospodarski forum ( World Economic Forum) daje niz ideja za poboljšanje životnog standarda u 30 razvijenih zemalja i više zemalja na pragu industrijalizacije. Analiza se bavi instrumentima o kojima se često raspravlja, kao što su obrazovanje i pravedna raspodjela, ali i rjeđe spominjanim mehanizmima kao što je poduzetništvo i stvaranje kapitala, pristup financijskom tržištu, zdravstvo i infrastruktura ili neprositnost korupcije. Ekonomska rasprava u Njemačkoj pokazuje jednu zemlju koja je u velikoj mjeri zadovoljan stanjem svoga gospodarstva, što je pod raznim aspektima i opravdano. Nezaposlenost u Njemačkoj je relativno niska, sustav obrazovanja pomaže da zaposleni dobiju potrebne vještine, zbog čega je nezaposlenost mladih u Njemačkoj osam posto – u usporedbi s preko 50 posto u Grčkoj i Španjolskoj. Ako se radi o pravednoj raspodjeli, zaposleni u Njemačkoj u usporedbi s drugim razvijenim zemljama raspolažu velikim dijelom prihoda. Njemačka vrlo aktivna poduzeća srednje veličine i dalje svoje kvalitetne proizvode prodaju diljem svijeta. Zbog uspješnosti njezinoga gospodarstva Njemačka čvrsto drži kormilo kad se radi o gospodarskim odlukama u Europi.

Ali, Njemačka ne bi postupala jako dalekovidno kad bi samo gledala što bi druge zemlje trebale činiti. Njezina snaga ne može trajno nadoknađivati slabosti koje će, ako se njima ne pozabavi, na kraju ograničiti mogućnost ove zemlje da osigura dalekosežno jačanje životnog standarda. Svijet je posljednjih godina doživio porast razlika, a Njemačka nije imuna na taj trend. Unatoč rastu koji je veći nego u velikom dijelu Europe radnici imaju sve manje od rezultata rasta. Iako prosječne plaće ostaju relativno visoke, povećavaju se razlike. Možda još više zabrinjava to što mnoge od trenutnih njemačkih prednosti zacijelo neće biti dovoljne da se i u budućnosti osigura životni standard za široke slojeve društva. Što bi bilo potrebno za rast koji uključuje veći dio društva?

Dva čimbenika koji se međusobno pojačavaju, a koji se pojavljuju usljed nedostatka dinamike, u određenom smislu koče njemačko gospodarstvo: razmjerno malo novih poduzetničkih ideja i premalen udio žena među zaposlenima. To su simptomi nedostatka inovacije i dinamike koja je Njemačkoj potrebna kako bi osigurala svoj visoki životni standard. Vrijeme koje je potrebno za osnivanje poduzeća i troškovi u Njemačkoj su, u usporedbi s ostalim razvijenim zemljama, prilično visoki. Zato možda ne iznenađuje da je Njemačka po broju osnovanih poduzeća među 29 razvijenih zemalja na 25 mjestu. Sve u svemu, kod broja malih poduzeća Njemačka je na 14 mjestu, znatno iza vodećeg SAD-a.

Točno je da Njemačka ima relativno nisku nezaposlenost. Ali, ona je u skladu s niskom stopom zaposlenosti (na 20. mjestu od 30 zemalja), što znači da manje ljudi stoji na raspolaganju tržištu rada. Razlog tomu je više čimbenika, među ostalim i malen broj žena na tržištu rada. S političkoga gledišta žene sprječava nedostatak mjesta za skrb oko djece, koja one mogu platiti, što mnogim ženama otežava spajanje majčinstva i posla. Uz to, zanatsko obrazovanje donosi, istina, dobre rezultate, ali ono je povezano s nejednakim šansama u čitavom obrazovnom sustavu, jer učenici čiji roditelji imaju manja primanja pokazuju slabije sposobnosti u matematici i čitanju, što ograničava njihove mogućnosti društvenog uspona. To Njemačkoj oduzima brojne talente koji bi ju mogli učiniti dinamičnijom.

Ako se pogleda na slabljenje gospodarstva u Kini i drugim zemljama na pragu industrijalizacije, o kojem se puno govori, zemljama u koje je proteklih godina odlazio velik dio njemačkog izvoza, onda Njemačka mora provesti inovacije i razviti nove proizvode i usluge za nova tržišta. Osim toga ona mora paziti na veću važnost domaće potrošnje i veću dinamiku, Drugim riječima, trenutno stanje izgleda jako dobro, prije svega u usporedbi s drugim europskim zemljama, koje očito imaju poteškoća. Ali, iako puno toga ide dobro i Njemačkoj su potrebne reforme kako bi sebe, a s obzirom na svoje gospodarsko značenje, i Europu dovela na put jačega gospodarskog rasta. Samo ako se Njemačka pozabavi pukotinama u zdanju svoga gospodarskog modela ona može osigurati da on i za buduće generacije stoji na održivom, čvrstom temelju.

* Jennifer Blanke je glavna ekonomistica Svjetskoga gospodarskog foruma (World Economic Forum, WEF) i članica njegovoga Izvršnog odbora.

Related Posts