Home Politika U Japanu poplave, ima stradalih

U Japanu poplave, ima stradalih

by Agencije

Spasilačke službe bile su aktivne u petak u gradu Josu u Japanu gdje se 25 osoba smatra nestalima, a više stotina je blokirano od četvrtka nakon naglog prelijevanja nabujale rijeke, dok je zbog poplava i klizišta tla na sjeveroistoku zemlje evakuirano više od 100 tisuća ljudi.

Kako prenose agencije, još jedna bujica je u petak ujutro preplavila područje sjeverno od Josa nakon obilnih kiša, u kojima su najmanje tri osobe smrtno stradale. Oko 5800 vojnika, policajaca i vatrogasaca je upućeno u poplavljena područja, objasnio je glasnogovornik vlade u petak, dok je 500 spasioca neprestano radilo tijekom noći, prema državnoj televiziji NHK. Grad Joso ponovo nadlijeću helikopteri policije, vojske i nekoliko televizija, iznad rijeke Kinugawa koja se prelila i poplavila grad sa 65.000 stanovnika, oko 60 km sjeverno od Tokija.

U petak se sredinom dana 25 osoba smatralo nestalima, među kojima jedan osmogodišnjak, javlja NHK. U petak ujutro se izlila i rijeka u Osaki, u prefekturi Miyagi, gdje je evakuirano 1000 stanovnika. Proizvođač automobila Toyota je obustavio proizvodnju u tri tvornice u poplavljenim područjima Miyagi i Iwate. Više od 100.000 osoba je naloženo da evakuiraju domove, dok će kiša koja je prestala padati u Tokiju, biti obilna u regiji Tohoku, prema prognozi Državne meteorološke službe.

Nekoliko tajfuna pokrenulo je obilne padaline na velikom dijelu japanskog otočja u posljednjih tjedan dana. Ciklon Kilo je pokrenuo obilne padaline nu području Tohokua. Kilo se trenutačno premješta iznad Tihog oceana na istoku Japana u smjeru sjevera, prema Državnoj meteorološkoj agenciji.

Related Posts