U Italiji fond of 5 milijardi eura za pomoć slabim zajmodavcima

Najveće talijanske banke, osiguravatelji i upravitelji imovinom postigli su dogovor o uspostavi 5 milijardi eura vrijednog fonda putem kojeg bi se priskakalo u pomoć slabijim zajmodavcima, u sklopu nastojanja da se odagna sve veća zabrinutost ulagača u vezi stabilnosti bankarskog sektora trećeg najveće gospodarstva eurozone.

Talijanski premijer Matteo Renzi nakon šestosatnog je sastanka financijera, regulatora i ministara u Rimu najavio uspostavu toga fonda. Njegova uspostava uslijedila je nakon oštrog pada vrijednosti dionica talijanskih banaka u ovoj godini zbog jačanja zabrinutosti u vezi utjecaja 360 milijardi eura vrijednih loših zajmova na financijsku stabilnost u Italiji.

U fondu nazvanom “Atlas” najveće će talijanske banke – UniCredit, Intesa Sanpaolo i UBI Banca – osigurati na stotine milijuna eura za potrebe pomoći teškoćama pogođenim manjim talijanskim bankama. Krucijalno je to da je tamošnja vlada u zamjenu za pribavljanje privatnog kapitala pristala uskladiti talijanske stečajne zakone sa standardima Europske unije. Domaće zakone banke smatraju preprekom u prodaji loših zajmova. “U idućih nekoliko dana stečajne ćemo postupke ubrzati i pojednostaviti kako bi svatko mogao biti siguran da će mu novac biti vraćen u razumnom vremenskom okviru”, kazao je premijer Renzi.

Dionice UniCredita, Intese Sanpaolo i UBI Bance u protekla su tri dana poskočile oko 15 posto nakon objave izvješća o mogućem postizanju sporazuma. Trenutno je u Italiji za povrat lošeg zajma u prosjeku potrebno osam godina, u usporedbi s oko dvije do tri koliko je u prosjeku potrebno u EU. Bankari to smatraju utegom talijanskom bankarskom sektoru u prodaji loših zajmova.

Viši bankarski dužnosnik koji je bio na tom sastanku kazao je da je vlada pristala u idućih 10 dana usvojiti stroži stečajni zakon. “Fond je instrument koji bi mogao doprinijeti dovršetku procesa jačanja otpornosti talijanskih banaka i širenja tržišta za loše zajmove”, kazao je talijanski ministar financija Pier Carlo Padoan.

Italija sporazum želi prezentirati kao dogovor privatnog sektora kako bi izbjegla situaciju da dođe u sukob s EU pravilima o državnoj pomoći. Općenito, fond ima ulogu pružanja linije pomoći u krajnjoj nuždi kako bi se zajamčio uspjeh u povećanju kapitala, koji zahtijeva jedinstveni bankovni supervizor od banaka suočenih s teškim tržišnim uvjetima, poručuju iz Rima. Predstavnici financijske industrije koji su prisustvovali sastanku ocijenili su da je bio težak te da je guverner talijanske banke Ignazio Visco bankarima rekao da nemaju izbora doli dati novac kako bi se osigurala financijska stabilnost, prenosi Reuters.

You may also like