U istrazi smrti polubrata sjevernokorejskog vođe pritvorena žena s vijetnamskom putovnicom

Malezijske vlasti privele su rano u srijedu ženu s vijetnamskom putovnicom u sklopu istrage ubojstva polubrata sjevernokorejskog vođe, prenose agencije u očekivanju rezultata obdukcije koja bi trebala otkriti je li Kim Jong Nam otrovan kako tvrde južnokorejske obavještajne službe. 

Osumnjičena žena s putovnicom Vijetnama u kojoj stoji ime Doan Thi Huong, rođena 1988. privedena je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, javlja AFP.

“Službeno je identificirana nadzornim kamerama u zračnoj luci i bila je sama u trenutku uhićenja”, rekao je malezijski ravnatelj policije Khalid Abu Bakarola. Policija je objavila kako traga za još “nekoliko stranih državljana” osumnjičenih u tom slučaju.

Južnokorejska obavještajna služba još u utorak za ubojstvo iglom osumnjičila je dvije agentice iz Sjeverne Koreje, a u srijedu je potvrdila da je Jong Nam otrovan, no bez pojedinosti o tome je li smrtonosna doza ubrizgana iglom. Mediji su izvještavali i da mu je u lice bila bačena tekućina.

Malezijska policija pregledala je videosnimke kako bi rasvijetlila događaje u zračnoj luci. U utorak je policijski dužnosnik Fadzil Ahmat izjavio da se Kim požalio da mu je pozlilo i prenio kako mu je netko prišao s leđa, zgrabio za lice, a on je osjetio slabost i odveden je u ambulantu, a zatim i u bolnicu, no umro je u vozilu hitne pomoći.

Brutalnost sjevernokorejskog režima

Pyongyang je posljednjih pet godina pokušavao ubiti Kima Jonga Nama, tvrdi Lee Byung Ho, ravnatelj Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje, piše njemačka agencija dpa.

Obdukcija bi trebala biti završena u srijedu u Maleziji, a ako se potvrdi da je polubrat otrovan bit će to nova smrt najvišeg rođaka iz obitelji nakon smaknuća u prosincu 2013. Janga Songa Thaeka, ujaka sjevernokorejskog vođe koji je nekada bio visokorangiran i moćan.

Kim Jong Nam (45), najstariji od trojice sina pokojnog diktatora Kima Jonga Ila, isprva je trebao biti nasljednik svoga oca u komunističkoj dinastiji, ali je pao u nemilost kada je 2001. bio uhićen u zračnoj luci Tokija s lažnom putovnicom kojom je pokušavao ući u Japan kako bi posjetio tokijski Disneyland.

Nakon tog incidenta godinama je živio u inozemstvu, u Kini, Singapuru i Makauu. Pred kraj života svoga oca postao je kritičan prema režimu u domovini, napose prema nasljeđivanju vlasti u komunističkoj dinastiji. Navodno je, kako piše agencija AFP, dvojio u sposobnosti svoga polubrata Kim Jong-Una da preuzme vlast u zemlji krajem 2011.

Pod pritiskom međunarodne zajednice zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa i testiranja balističkih raketa zbog kojih zemlja trpi međunarodne sankcije, mladi sjevernokorejski vođa Jong-Un želi pod svaku cijenu ojačati svoju vlast, piše agencija AFP.

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo ispaljivanje nove sjevernkorejske rakete i to jednoglasno, što znači i glasom Kine koja je zaštitnica Sjeverne Koreje.

Mladi Kim Jong-Un brata doživljavao kao suparnika

Južnokorejski mediji odavna su izvještavali o svađi dvojice braće i nagađali da sjevernokorejski vođa želi ukloniti brata kojega doživljava kao suparnika iako Jong Nam nije nikada pokušavao doći na vlast.

Pozivajući se na obavještajne podatke prenose da da je mladi, nepredvidivi sjevernokorejski vođa odavna izdao “naređenje” za ubojstvo polubrata, takav neuspio pokušaj dogodio se 2012.

Cheong Seong-Jang, znanstvenik Instituta Sejong, ocjenjuje “nezamislivim” da je ubojstvo počinjeno bez izravne naredbe Kima Jong-Una. Ako se ubojstvo dokaže, počinjeno je uoči rođendana pokojnog vođe Kim Jong-Ila koje se pompozno obilježava u četvrtak.

Vijesti o čistkama, pogubljenjima i nestancima, od kojih su neki bili potvrđeni, a drugi ne, postali su učestali otkako je mladi Kim preuzeo vlast.

Njegov polubrat Kim Jong Nam pisao je 2012. vođi moleći ga da poštedi njega i obitelj, tvrde južnokorejski zastupnici. Prema južnokorejskoj  obavješajnoj agenciji Kim Jong Nama je živio pod zaštitom Kine sa svojom drugom ženom u kineskom teritoriju Makauu. Jedan od njih tvrdi da je imao i drugu ženu i sina koji žive u Pekingu.

Obrazovan je u Švicarskoj, a prema nekim medijima bio je na školoanju u i Mostaru. Poliglot je i rođen je u vezi svoga oca sa Sung Hae-rim, glucom rođenom u Južnoj Koreji koja je umrla u Moskvi.

(Agencije)

You may also like

0 comments