U ISTOČNOM JERUZALEMU UBIJEN PALESTINAC

Jedan je Palestinac ubijen u petak iz vatrenog oružja u četvrti Ras al-Amud, blizu jeruzalemskog starog grada, priopćili su palestinski izvori, ali zasad nije jasno je li njegova smrt povezana sa sukobima koji su ranije izbili između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti na tom području, nakon velike muslimanske molitve.
Izraelska policija sukobila u petak s Palestincima koji su prosvjedovali zbog strogih sigurnosnih mjera na ulaz na Plato džamija, ali do popodne su se sukobi smirili, nakon što su mobilizirane dodatne izraelske sigurnosne snage.

Dodatno, izraelska policija objavila je ranije u petak da zabranjuje muškarcima mlađima od 50 godina pristup starom gradu Jeruzalema na veliku muslimansku molitvu. “Ulazak u stari grad i na Plato džamija bit će rezerviran za muškarce od 50 godina i više. Ženama svih dobi ulaz je slobodan”, priopćila je policija. Palestinci već tjedan dana osuđuju postavljanje detektora metala na ulaze na Plato Džamija u Jeruzalemu o čemu je Izrael odlučio nakon napada na policajce.

Izraelska policija uvela je prošli vikend oštre mjere sigurnosti, nakon napada na policajce kod Brda hrama, odnosno Platoa džamija. Otad svakodnevno traju prosvjedi i sukobi između izraelske policije i Palestinaca koji osuđuju postavljanje detektora metala. Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je u četvrtak navečer da neće ukloniti detektore.

You may also like