U Iranu nitko nema većinu

Reformisti i njihovi umjereni saveznici koji podržavaju predsjednika Hasana Rohanija postigli su zapaženi uspjeh u odnosu na konzervativce na iranskim parlamentarnim izborima održanim u petak, no niti jedan politički tabor nije osvojio većinu, doznaje se u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata.

Od 290 mjesta u parlamentu, 103 imaju konzervativci ili njima bliski zastupnici, 95 su osvojili reformisti i umjereni, a ima i 14 nezavisnih zastupnika čija su politička usmjerenja još uvijek nepoznata. Tome treba dodati još četvero umjerenih konzervativaca koje podržavaju reformisti i pet predstavnika vjerskih manjina koji uglavnom nisu politički opredijeljeni. Kako u 69 biračkih jedinica nema jasnog pobjednika, u travnju će se održati drugi krug izbora za te okruge.

Reformisti, koji su 2012. bojkotirali izbore, u dosadašnjem sastavu parlamenta imali su tek 30-ak mjesta (a konzervativci oko 200) te bi zajedno s umjerenim saveznicima u budućoj skupštini trebali imati najmanje triput više zastupnika. U parlamentu će također biti najmanje 14 žena, većinom sklonih reformskim snagama. Predsjednik Rohani se nada da će njegova struja u parlamentu biti dovoljno snažna da nastavi politiku otvaranja, započetu 2015. potpisivanjem nuklearnog sporazuma s velikim silama.

You may also like