U Irak i Siriju ušlo 30000 džihadista, Francuska započela intervenciju

Francuska je u nedjelju izvela zračne udare u Siriji na temelju obavještajnih podataka prikupljenih tijekom izviđanja iz zraka u zadnja dva tjedna, priopćio je ured francuskog predsjednika. Te zračne udare, prve u Siriji, izveli smo “samostalno, u suradnji s našim partnerima u regiji”. Oni potvrđuju odlučnost u našoj “borbi protiv terorističke prijetnje koju predstavlja IS”, ističe se u priopćenju Elizejske palače, bez drugih potankosti o operaciji.

“Napast ćemo svaki put kada bude ugrožena naša nacionalna sigurnost”, dodaje se u priopćenju. Napominjući ipak da se za “sirijski kaos mora pronaći globalno rješenje” i da se “civile mora zaštititi od svih oblika nasilja, kako IS-a, tako i drugih terorističkih skupina, ali i smrtonosnog bombardiranja Bašara al Asada”, Elizejska palača ocjenjuje da je “više no ikad najhitnije potrebno provesti političku tranziciju”.

U toj tranziciji koja će uključivati “predstavnike režima i umjerene oporbe” Francuska “sudjeluje” i aktivno će surađivati zajedno sa svim zainteresiranim stranama, pružajući potporu UN-ovu posebnom izaslaniku za Siriju, piše u priopćenju. Vijest o ovim prvim udarima dolazi u trenutku dok predsjednik Francois Hollande u nedjelju i u ponedjeljak boravi u New Yorku gdje se održava 70. zasjedanje UN-ove Opće skupštine. Francuski predsjednik je u srijedu u Bruxellesu pozvao na organiziranje još jedne UN-ove konferencije o Siriji, nakon takozvanih Ženeve I i II održanih u lipnju 2012., odnosno u veljači 2014.

Američke obavještajne službe procjenjuju da je od 2011. gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i u Irak, što je dvostruko više od ranije procjene iznesene prije godinu dana, piše u subotu navečer New York Times.

Od tih 30.000 stranih boraca, među kojima je dobar broj zapadnih državljana, oko 250 dolazi iz Amerike, a lani ih je bilo stotinjak, navodi NYT prenoseći izjave američkog obavještajnog vrha. Većina stranih džihadista koji dolaze iz sto zemalja, priključili su se Islamskoj državi (IS) koja je prije više od godinu dana zauzela velik dio Sirije i Iraka. Američki čelnici koji su razgovarali s NYT-om procijenili su prije godinu dana da je u te dvije zemlje ušlo 15.000 stranih boraca iz 80 zemalja.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak će u New Yorku u prigodi zasjedanja UN-ove Opće skupštine predvoditi međunarodni skup o borbi protiv IS-a. Sjedinjene Države već više od godinu dana predvode vojnu koaliciju šezdesetak zemalja koja je izvela tisuće zračnih udrara na položaje IS-a u Siriji i u Iraku. Kako navodi NYT, udvostručenje broja stranih džihadističkih boraca ide u prilog pretpostavci da koalicija protiv IS-a nailazi na teškoće, napose kada je riječ o zaustavljanju vala džihadista u zemljama članicama i o razmjeni obavještajnih podataka.

Jučer je pak senator Black naveo za Russia Today kako i zemlje poput Saudijske Arabije i Turske također naoružavaju džihadiste, te je dodao: “Nadam se i molim se da će se SAD probuditi i zaustaviti ovaj masakr. Vrijeme je da se mir vrati na Bliski istok. Ako prestanemo financirati džihadiste, rat će završiti”. Black se osvrnuo i na ulogu bivše državne tajnice Hillary Clinton, te iznio teške optužbe da je i ona poduzimala niz akcija kako bi se režimi na Bliskom istoku zamijenili režimima radikalnih islamista.

 

You may also like