U Iowi pobjedu očekuje Clinton, čeka se New Hemsphire

Doslovce izjednačen rezultat ili tek neznatna pobjeda Hillary Clinton na demokratskoj strani i pretvaranje utrke za republikansku nominaciju u troboj glavna su obilježja predizbora u Iowi, prvoj američkoj saveznoj državi koja je izašla na birališta u godini u kojoj će Amerikanci dobiti novog predsjednika.

Nakon što su izbrojani rezultati s 99 posto birališta, pokazalo se da je Hillary Clinton osvojila 49,8, a njezin protukandidat Bernie Sanders 49,6 posto glasova.  Senator iz Vermonta, samoproglašeni socijalist Sanders proglasio je rezultat “doslovno izjednačenim”.  Clinton je rekla da joj rezultat “veliko olakšanje”, pošto je prije osam godina kao velika favoritkinja doživjela iznenađujući poraz u Iowi od tada mladog senatora Baracka Obame i naposlijetku izgubila cijelu utrku za demokratsku nominaciju.

Bivša državna tajnica čestitala je Sandersu na odličnom rezultatu i nije proglasila pobjedu. Njezin glasnogovornik Brian Fallon, međutim, rekao je nešto kasnije da izračuni pokazuju da će Clinton iz Iowe ipak izaći s dva delegata više od Sandersa (23-21). Analitičari, međutim, smatraju da se Sanders, koji dobiva protestne glasove Amerikanaca nezadovoljnih tradicionalnih političkim elitama, ima se pravo osjećati moralnim pobjednikom.  Sanders, koji ne može računati na izašne donacije kao njegova protukandidatkinja, prije tri mjeseca je u Iowi zaostajao čak 30 posto za Clinton, ali je ubrzano nadokađivao zaostatak organizirajući male skupove i jako se angažirajući na društvenim mrežama, i u siječnju ju je u anketama i sustigao.  “Prije devet mjeseci došli smo u ovu prekrasnu državu bez političke organizacije, bez novca, bez imena i krenuli smo u političku borbu s najmoćnijom organizacijom u Sjedinjenim Državama”, rekao je oduševljeni Sanders.

Čak i oni demoktratski birači koji će u nastavku utrke podržavati Clinton smatraju da se Sandersov glas protiv establišmenta mora čuti i da je dobro da se čuje. Ankete su pokazale da senator iz Vermonta najviše podrške ima među mladim biračima i onima koji glasuju prvi put.  No, analitičari smatraju da Sanders unatoč odličnom rezultatu u Iowi i činjenici da vodi u anketama u New Hampshireu, koji izlazi na birališta 9. veljače, neće uspjeti posve pomrsiti račune Hillary Clinton.

Izborni se kalendar, naime, krajem veljače i u ožujku okreće južnijim državama gdje velike afroameričke zajednice i konzervativniji bijeli demokrati neupitno podržavaju bivšu državnu tajnicu. Iako bi njezin očekivani poraz u New Hampshireu mogao zazvoniti na uzbunu i psihološki izazvati bojazan da bi se mogla ponoviti 2008. “Imala je svaku moguću strukturnu i organizacijsku prednost pred Sandersom i samo uspjela izvući neriješeno”, kaže analitičar Dan Schnur. “Gotovo isto kao 2008. Razlika je jedino što je tada u nastavku kampanje imala puno jačeg protivnika”.  Treći demokratski kandidat, guverner savezne države Maryland Martin O’Malley odlučio se nakon katastrofalnog rezultata u Iowi, manje od jedan posto glasova, povući iz utrke. 

Iowa, agrarna i politički umjerena savezna država u središnjem dijelu SAD-a, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke predsjedničke nominacije za predsjedničku nominaciju od 1972. Ostalih 49 država glasat će u dugom predizbornom procesu sve do lipnja, a zatim će svoje delegate poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u srpnju na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore koji će se održati 8. studenog.  Iowa nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, nego je vrijedna na simboličkoj razini jer određuje ton i tempo nastavka predizbora.U poljoprivrednoj državi u središnjem dijelu SAD-a natjecalo se ukupno jedanaest republikanskih i tri demokratska kandidata. Sljedeći je na redu New Hampshire, 9. veljače. Među republikancima u anketama vodi Trump, a Sanders u toj državi, koja se naslanja na njegov rodni Vermont, ima prednost nad Clinton.  Do kraja tog mjeseca preizdbori će još biti u Nevadi i Južnoj Karolini, a zatim slijedi “superutorak” 1. ožujka, kada glasa 14 saveznih država.

You may also like