U INA-i se ništa neće promijeniti nakon afere

Tomislav Dragičević za Bloomberg Adria

Bivši direktor Ine Tomislav Dragičević za Bloomberg Adriju ističe kako se unatoč aferi teškoj milijardu kuna ništa neće promijeniti u sustavu upravljanja Inom. Prozvao je premijera Andreja Plenkovića za dvostruke standarde po pitanju traženja odgovornosti od čelnih ljudi Ine te poručio da je kupovina Ine o kojoj se već godinama priča samo politički spin.

O ogromnim gubicima za kompaniju u nedavno otkrivenim malverzacijama kaže kako se tu složilo dosta starih i novih problema. “Taj novi direktor je uspostavio organizaciju koja mu je omogućila da izvlači novac iz sistema, a stari je problem dvojno upravljanje u kojem se ne zna tko je gazda, odnosno pretpostavlja se da je MOL, a država samo prati i sliježe ramenima na rezultate i marifetluke koji se događaju”, izjavio je Dragičević, dodajući kako će biti dosta komplicirano dokazati da je novac nestao na način na koji se to prikazuje.

“Ina je prodala plin po fiksnoj cijeni na godinu dana, što rade mnoge kompanije, problematično je što je Istočna Slavonija registrirana za distribuciju i veleprodaju. Veleprodaju je trebala raditi samo Ina, koja je možda isti taj plin koji je jeftino prodavala kasnije skuplje uvozila, ali to će pokazati istraga”, naglašava.

Što se odgovornosti tiče, ona ide po zapovjednoj hijerarhiji, smatra Dragičević pa povlači paralelu s drugim institucijama.

“Ako Beroš nije odgovoran za zdravstvo, onda ni Uprava nije odgovorna za Inu, što znači da Plenković ne bi trebao optuživati Upravu. Odgovornost leži na uspostavljenom sistemu kojeg treba kontrolirati Nadzorni odbor, odnosno Uprava predložiti Nadzornom odboru. Indikativno da je taj direktor, koji je postao direktor Istočne Slavonije, prethodno registrirao firmu za veleprodaju, da je došao na poziciju dogovorom Vlade i MOL-a kada je 11 direktora smijenjeno i sad se odjednom svi čude. Možda su Mađari žmirili na jedno oko, računajući da taj sistem u dogovoru s Vladom funkcionira. Iznenadio ih je skok cijena, pa je priljev novca bio prevelik, indikativno je da se tako velike novce stavi na račun jednog penzionera, a da to nitko ne primijeti”, objašnjava.

Na pitanje treba li netko iz Uprave otići, Dragičević tvrdi da Uprava nije kriva kako to premijer misli i ponavlja paralelu s Berošem, naglašavajući da ne može biti jedno mjerilo za jedne, a drugo za druge.

Osvrnuo se i na Plenkovićeve najave otkupa dionica Ine, rekavši kako premijer uvijek “izmisli” neku takvu ideju kad se nađe u problemima. “Od toga neće ništa biti jer onaj tko zna Zakon o trgovačkim društvima zna da on u kompaniji ne može ništa postići bez suglasnosti Mađara. Mislite da će MOL to dozvoliti? Da se to htjelo, to se moglo kupiti na hiljade drugih načina, bez novaca i bez zaduženja. Očito će taj biznis još 30 godina biti dobar. Mi smo prije desetak godina u Ini imali dobru poziciju i u svijetu i Europi, sada je to neka druga priča”, zaključio je Dragičević za Bloomberg Adria.

You may also like