U HUP-u pokrenuta inicijativa za osnivanje “Kluba 30%” za jače uključivanje žena u uprave

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i kanadsko Veleposlanstvo u četvrtak su pokrenuli inicijativu za osnivanje svjetski priznatog “Kluba 30%” u Hrvatskoj, čime se želi potaknuti jače uključivanje žena u upravne i nadzorne odbore tvrtki, u kojima je u Hrvatskoj njih tek oko 17 posto.

Svečanost pokretanja te inicijative održana je u sjedištu HUP-a, na njoj je bila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te predstavnici brojnih kompanija, a posebni gost Victor G. Dodig, predsjednik “Kluba 30%” u Kanadi, ujedno i predsjednik Uprave “Canadian Imperial Bank of Commerce” i inicijator pokretanja tog kluba u Hrvatskoj.

On je predstavljen kao Kanađanih hrvatskog podrijetla te kao veliki zagovornik ravnopravnosti spolova i zapošljavanja talentiranih žena na upravljačkim funkcijama.

“‘Klub 30%’ u svijetu je ostvario znatan uspjeh te se pokretanjem te inicijative i Hrvatska priključuje svjetskim liderima”, naglasio je Dodig, dodajući da mu je najbitnije da u Hrvatskoj ojača ekonomija.

Istaknuo je i da ljetuje svake godine u Hrvatskoj, da u Dubrovniku ima vilu te da mu je drago što su HUP i privatni sektor u Hrvatskoj prihvatili tu inicijativu.

“Udjel žena u upravljanju u tvrtkama ispod 30 posto je poražavajući i to treba mijenjati, jer je uključivanje žena dobro za biznis, ali i za kvalitetu života u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je Dodig.

Iznio je i primjer banke koju vodi gdje očekuje da će za nekoliko godina udio žena i muškaraca na svim pozicijama biti pola-pola jer, kako je rekao, “bez žena naša banka ne bi bila tako jaka i ne bi se toliko širili kako se širimo”.

Dodig je rekao i kako u Kanadi “Klub 30%” ima već oko 200 članova, čime su najjači među tim klubovima u svijetu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je da Vlada podržava takvu inicijativu te da se i svojim aktivnostima zalaže za snažnije uključivanje žena u najviše upravljačke pozicije kako bi se postigao omjer od njih najmanje 30 posto u upravnim odborima tvrtki.

“Ova inicijativa na djelotvoran način podcrtava problem ravnopravnosti, kao i spremnost HUP-a da promovira žene u upravama i nadzornim odborima, a HUP je i najpozvaniji da to čini i zato jer mu je na čelu žena”, poručila je Dalić.

Uz to, naglasila je i kako je važno promovirati i da visine plaća i sustavi nagrađivanja u Hrvatskoj također postanu uravnoteženiji, da muškarci i žene za isti posao budu jednako plaćene, što za sada baš i nije slučaj.

Složila se s Dodigom da spolno uravnotežene uprave donose i uravnoteženije poslovanje te očekuje da se u budućnosti u Hrvatskoj u tom smislu nešto i popravi.

“Iako osobno nisam veliki pobornik kvota, jer 30 posto signalizira i nekakvo ograničenje, u ovom trenutku je važno da krenemo ka tome”, poručila je Dalić.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je kako je to izuzetno važna tema pogotovo u situaciji kada je, po podacima sa Zagrebačke burze za 2017. godinu, u hrvatskim tvrtkama čije su dionice u sastavu indeksa Crobex samo 17 posto žena u upravama i nadzornim odborima, a za sedam postotnih bodova porastao je broj tvrtki koje u upravama nemaju niti jednu ženu. Takvih je u 2017. bilo čak 55 posto tvrtki.

HUP se zalaže za ubrzavanje tempa, za veće angažiranje žena u upravljanju, čime Hrvatska može popraviti i svoju sliku na EU i svjetskim ekonomskim ljestvicama, poručila je.

Slično je poručio i kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk koji je podsjetio na kanadskog premijera kojeg neki nazivaju i feministom jer je u svom kabinetu uposlio jednaki broj muškaraca i žena.

“Nakon tri godine u Hrvatskoj vidim priliku da se promijeni ta situacija i u Hrvatskoj i vjerujem da je Hrvatska spremna za ‘Klub 30%’, jer su žene u svakom smislu ravnopravne s muškarcima i to se treba vidjeti i u njihovim pozicijama u društvu i poslu”, rekao je.

O iskustvima i pogledima vezanim uz položaj žena na upravljačkim funkcijama govorili su predsjednici i predsjednice uprava kompanija poput Plive, MPG, Ericsson Nikole Tesle, IN2 i sl. Čelnica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević iznijela je podatak kako je u toj kompaniji postotak žena na menadžerskim pozicijama oko 27 posto, a članica Uprave i glavna financijska direktorica Plive Nikolina Dizdar Čehulić kaže da je kod njih i iznad 50 posto, dok je u Hrvatskom Telekomu, po riječima članice Uprave Marije Felkel, zastupljenost žena u upravi 33 posto, a na ukupnim upravljačkim pozicijama 46 posto.

Hrvatski povratnik iz Kanade Joe Bašić, koji ima tvrtku MPG, naglasio je da je od 300 ljudi zaposlenih u regiji u toj tvrtci više od polovice žena jer su organiziranije i sposobnije.

“Klub 30%” (The 30% Club) pokrenut je 2010. u Velikoj Britaniji kao kampanja s ciljem postizanja najmanje 30 posto žena u upravnim odborima, što je trenutno u Britaniji oko 29 posto, u odnosu na 12,5 posto koliko je bilo kada je Klub pokrenut.

To je ujedno i među zemljama uključenim u taj Klub jedan od viših postotaka, a blizu 30 posto je i u Australiji, gdje je 27 posto žena u upravnim odborima tvrtki, u SAD-u je to oko 23,6 posto, a u Kanadi oko 20 posto.

Da Hrvatska, koja tek treba osnovati taj Klub čiju je inicijativu podržalo 14 kompanija-članica, nije među najlošijim zemljama po tom pitanju, pokazuju podaci da je primjerice u Turskoj 14,3 posto žena u upravama tvrtki, u Irskoj, koja se često uzimala kao primjer razvoja, tek je 10 posto žena u upravama, u Hong Kongu 13 posto.

You may also like

0 comments