U Hrvatsku ušlo 280 tisuća, a u Sloveniju 100 tisuća migranata i izbjeglica

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 276. 844 migranta, a u četvrtak do 9 sati 2.861 migrant, potvrdio je novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović, koji je rekao i da su iz Tovarnika prema Sloveniji već otišla četiri vlaka s izbjeglicama, a puni se i peti. Trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu oko 500 osoba, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

Džigumović je izvijestio da je tijekom srijede u Hrvatsku, preko područja Bapske, ušlo oko 6.700 izbjeglica i migranata. “Priljev sa Bapske se odvija normalno. Kako koja skupina uđe, autobusima ih prevozimo u prihvatni centar u Opatovac, a iz njega prema Sloveniji”, rekao je Džigumović dodajući da su od ponoći sa željezničkog kolodvora u Tovarniku otišla četiri vlaka s izbjeglim osobama, a puni se i peti. “Nema čekanja i zastoja. Ovdje u Opatovcu se registriraju i dobiju potrebnu pomoć”, naveo je rekavši kako više iz Tovarnika ne idu velike kompozicije vlakova nego sada vlakovi prometuju češće, ali s manje vagona u koje se maksimalno može smjestiti oko tisuću osoba. “Sve je to stvar dogovora i suradnje koja sa Slovenijom ali i sa Srbijom ide dosta dobro”,ocijenio je Džigumović.

Broj migranata i izbjeglica koji su u zadnja dva tjedna ušli u Sloveniju danas je prešao sto tisuća, pa ih je do četvrtka u 6 sati bilo evidentirano ukupno 102.752, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Do sada je evidentiran i izlazak njih preko 75.000 u Austriju koja ih, unatoč teškoćama u svojim sabirnim centrima uz granicu, i dalje prima. Slovenska policija ne daje posebno objašnjenje vezano uz razliku između broja izbjeglica koji je ušao i onog koji je izišao iz Slovenije, ali tvrdi da su podaci izvedeni iz službenih evidencija ulazaka i izlazaka. No, jednom kad su službeno registrirani, izbjeglice se mogu u načelu slobodno kretati. Zato se može pretpostaviti da je jedan dio njih prešao u susjedne zemlje mimo protokola, preko zelene granice ili sredstvima javnog i privatnog prijevoza.

Prema jutrošnjem stanju, u slovenskim prihvatnim centrima trenutačno je 7862 izbjeglica i migranata, najviše u tranzitnom centru u Šentilju, gdje ih je skoro 4300. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će vlada danas na zatvorenoj sjednici odlučivati o eventualnim oštrijim mjerama kontrole na granici s Hrvatskom ako se ne ostvare očekivanja Bruxellesa sa zadnjeg mini-summita o migrantima o smanjivanju izbjegličkog vala, a oporba je Cerara optužila da svojim najavama djeluje prekasno i da se već ranije trebao usmjeriti na postavljanje “ograde” koja bi “spriječila kaos i branila slobodu” u zemljama schengenskog prostora.

Ljubljansko “Delo” danas u analitičkom izvješću iz Njemačke navodi da se kancelerka Merkel svojim zemljacima i dalje trudi objašnjavati kako je Njemačka velika država koja može integrirati sve izbjeglice iz Sirije i ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka pa će ih nastaviti primati, ali da se sve više suočava s otporima pa i u vlastitoj stranci. Tjednik “Demokracija” blizak oporbenom lideru Janezu Janši navodi, međutim, u svom današnjem uredničkom komentaru da Cerarova vlada koja se suočava s izbjegličkim valom djeluje presporo i ugrožava ostanak Slovenije u schengenskom prostoru. Tvrdi također da je problem Njemačke što Turska i Grčka migrantski val koriste kao sredstvo ucjene Berlina, kako bi osigurali svoje interese, Grčka u vezi svoje prezaduženosti jer želi otpisivanje dijela duga, dok Turska od Njemačke očekuje ubrzanje svojih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Njemačkoj prijete da će u suprotnom slučaju i dalje prema srcu Europe usmjeravati izbjeglički val, što EU ugrožava “u njenim temeljima”, tvrdi slovenski oporbeni tjednik.

You may also like