U Hrvatsku ušlo 111 tisuća izbjeglica, FAZ javlja o akcijskom planu za zaustavljanje vala

Europska komisija je razradila akcijski plan s Turskom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u Europu, pišu njemačke novine, pozivajući se na izvore u Komisiji i njemačkoj vladi u nedjelju. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung navodi da će prema tom planu Turska morati bolje štititi svoju granicu s Grčkom.  To znači da će turske i grčke službe koje kontroliraju granicu na moru trebati zajedno patrolirati istočnim dijelom Egejskog mora a akciju će koordinirati Frontex, te vraćati sve izbjeglice natrag u Tursku.

Šest novih izbjegličkih kampova, koji će moći primiti do dva milijuna ljudi, bit će podignuto u Turskoj, uz djelomično financiranje EU-a.  Članice EU-a, po tom planu, obvezat će se na primanje dijela izbjeglica kako bi se do pola milijuna ljudi moglo premjestiti u Europu, a da pritom ne moraju plaćati krijumčarima ili kretati na opasna putovanja Sredozemljem, pišu novine. Također navode da je taj plan dogovoren prošlog tjedna te da se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oko toga savjetovao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Turski predsjednik Tayyip Erdogan trebao bi se sastati u ponedjeljak s Junckerom. Glasnogovornik Europske komisije rekao je da je sastanak posvećen načinima “jačanja suradnje kako bi se zajednički pozabavili izbjegličkom krizom”.

Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku je ušlo 111.155 migranata, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici u nedjelju navečer. Od ponoći do 21 sat u nedjelju u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska ušlo 4449 migranata, koji su tijekom dana prevoženi do mađarske granice autobusima i vlakovima. Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 711 osoba, navodi se u izvješću objavljenom u 21,35 sati.

MUP i dalje očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije. HŽ-Putnički prijevoz priopćio je da je u nedjelju od 19 sati počelo postupno normaliziranje prijevoza međunarodnih i pograničnih vlakova na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom, dok zbog izvanredne situacije s izbjeglicama i dalje ostaje na snazi obustava prometa međunarodnih i pograničnih vlakova na graničnim prijelazima s Mađarskom.

Prvi vlak koji će voziti na cijeloj relaciji bit će Beograd-Zürich nakon čega će uslijediti postupna normalizacija prometovanja ostalih vlakova na graničnim prijelazima sa Srbijom i Slovenijom, osim vlakova Beograd-Ljubljana i obrnuto koji i dalje neće voziti na području Republike Hrvatske. Putnici vlakova Zagreb-Frankfurt i Zagreb München bit će prevezeni vlakom na relaciji Zagreb-Villach i obrnuto, priopćio je HŽ Putnički prijevoz.

Od cestovnih graničnih prijelaza između Srbije i Hrvatske na istočnoj hrvatskoj granici još su dva zatvorena za sav promet, Principovac i Principovac 2.

You may also like

0 comments