U Hrvatsku je ušlo ukupno 263 tisuće migranata i izbjeglica

Od početka migracijske krize, u Hrvatsku je, prema podacima MUP-a do 9 sati u utorak, ušlo 263.407 migranata, od ponoći do 9 sati ušlo je 2013 migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu ih je trenutno 600-tinjak, rekao je novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

Priljev izbjeglica koje preko područja Bapske ulaze u Hrvatsku zadnjih nekoliko sati je osjetno manji, rekao je Džigumović. “To međutim ne znači da ako je kamp sada prazan, već u nekoliko narednih sati neće ovdje biti nekoliko tisuća ljudi”, kazao je Džigumović. Rekao je kako je u proteklih nekoliko dana priljev izbjeglica i migranata manji za oko 1000 do 2000 osoba. “Međutim hoće li se taj trend smanjenja nastaviti, ne znamo”, kazao je Domagoj Džigumović i dodao da očito izbjeglica i migranata nema niti na srbijanskoj strani, u Berkasovu, jer da ih tamo ima, već ušle u Hrvatsku.

Migranti i izbjeglice koje su trenutačno u Opatovcu bit će prebačene u Tovarnik na vlak, koji će ih odvesti dalje prema slovenskoj granici, rekao je novinarima Džigumović. Najveći broj izbjeglica i migranata u Hrvatsku je ušao u prošlu subotu, kada ih je preko Bapske prošlo 11.500.

Više od 700.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Europu preko Sredozemnog mora 2015., a 3.210 ih je poginulo ili ih se smatra nestalima, objavio je u utorak UNHCR. Ove godine ukupno je oko 705.200 migranata i izbjeglica Sredozemnim morem dospjelo u Grčku, većina njih, te u Italiju.

Po UNHCR-u, većina izbjeglica i migranata su Sirijci. “Broj dolazaka i dalje je visok u Grčkoj usprkos pogoršanju meteoroloških uvjeta ovog vikenda”, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

IOM ističe da je zbog lošeg vremena “sve teže pratiti brodove migranata na moru”. Po IOM-u 5.239 osoba stiglo je u Grčku u subotu, a 4.199 u nedjelju. Od početka listopada više od 160.000 njih je stiglo u Grčku iz Turske, a najveći dio njih iskrcao se na Lezbosu (99.000), te na Hiosu, Samosu i Lerosu. U Italiji 7.230 migranata došlo je u listopadu, nasuprot više od 15.000 u istom razdoblju prošle godine. IMO pripisuje to smanjenje činjenici da Sirijci više ne idu kroz Italiju na putu u Europu, nego kroz Tursku i Grčku.

Premijer Bavarske Horst Seehofer žestoko je napao u utorak Austriju koju optužuje da šalje na tisuće izbjeglica u Njemačku ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti te je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da intervenira. “To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose”, rekao je Seehofer u razgovoru za regionalni dnevnik Passauer Neue Presse. “Ne može se i ne smije tako ponašati”, dodao je konzervativni čelnik.

Vlasti te regionalne države koje zbog zemljopisnog položaja upravljaju gotovo cjelokupnim priljevom izbjeglica po dolasku u Njemačku, optužuju Austrijance da ih ne izvješćuju o dolasku novih migranata što ne dopušta bavarskoj policiji da organizira njihov pravovovremeni prihvat. Oko 2.000 migranata tako je stiglo u ponedjeljak navečer pješice u Bavarsku iz susjedne zemlje a da bavarska policija nije bila prethodno obaviještena. Austrija je upozorila Nijemce da devet autobusa treba preći granicu u utorak, ali “iz neslužbenih izvora znamo da su na putu zapravo 22 autobusa”, rekao je glasnogovornik policije Frank Koller. “Sada je na kancelarki da razgovara s Austrijom” rekao je Seehofer koji se protivi politici Angele Merkel otkad je odlučila širom otvoriti vrata Njemačke izbjeglicama iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

You may also like