Home Europska unija U Hrvatsku je ušlo 152 tisuće izbjeglica, problem treba rješšavati na razini EU

U Hrvatsku je ušlo 152 tisuće izbjeglica, problem treba rješšavati na razini EU

by Agencije

U subotu od ponoći do 21 sat u Hrvatsku je ušlo 7.787 migranata, a od početka migracijske i izbjegličke krize na područje Republike Hrvatske ušlo je ukupno 152.711 osoba,  izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Trenutačno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 4. 425 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije, izvijestio je večeras MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u nedjelju prijelaz u Bapskoj preko kojega u Hrvatsku iz Srbije ulazi najviše migranata i izbjeglica, te prihvatni centar u Opatovcu, a u izjavi novinarima istaknula je kako je problem migranata i izbjeglica dugoročni problem koji će se morati rješavati na razini EU te da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata. Grabar Kitarović susrela se u Opatovcu i s nekima od migranata i izbjeglica, s volonterima koji pomažu u prihvatnom centru kao i s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem s kojim je razgovarala o stanju u Opatovcu

Tijekom susreta s migrantima i izbjeglicama predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zanimalo je odakle dolaze i zašto napušraju svoje zemlje. Razgovarala je i s volonterima iz Češke kao i policajcima koji rade na prihvatu izbjeglica. “Kada vidite sav taj jad i bijedu ljudsku koja dolazi na našu granicu ne možete, a da se ne zamislite i ne sažalite bez obzira na razloge zbog kojih ti ljudi dolaze u Hrvatsku, i moram se zahvaliti svim graničnim i interventnim policajkama i policajcima, pripadnicima i pripadnicima Oružanih snaga i volonterima koji se trude da naprave što humanije uvjete za te ljude”, izjavila je novinarima predsjednica Grabar Kitarović.

Ocijenila je kako postoji mogućnost da će se tijekom zime izbjeglički val smanjiti, no naglasila je da je izbjeglički val dugoročni problem. Grabar Kitarović: Hrvatska ne može biti zemlja prihvata Predsjednica Republike također je naglasila da Hrvatska ne može biti zemlja prihvata te kako je činjenica da svi migranti idu u Mađarsku koja ih još uvijek prima. Izrazila je međutim bojazan što će se dogoditi ukoliko Austrija i Njemačka obustave prijam izbjeglica i migranata. “Kako ćemo onda reagirati i suočavati se s ljudima koji će se tada osjećati sigurno frustrirano i nezadovoljno. Apeliram na sve da razmišljamo dugoročno”, dodala je rekavši se kako se problem izbjeglica koje dolaze u Europu mora rješavati na razini EU.

Založila se za čvršće grčke i turske granice te ulaganja u turske kampove za izbjeglice, kao i za iskorjenjivanje uzroka odlazaka migranata i izbjeglica iz matičnih zemalja, a to je, kaže, siromaštvo i bijeda u zemljama iz kojih dolaze. Također je ocjenila nedostatnom suradnju Hrvatske sa susjednim zemljama.”Nije u redu optuživati druge nego raditi s drugima”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović dodavši kako joj nije jasno zašto se toliko napada zemlju, tj. Mađarsku, koja i dalje prima izbjeglice.

U pratnji predsjednice Grabar Kitarović bili su povjerenik predsjednice za migrantsku krizu dr. Andrija Hebrang i koordinator Operativne skupine predsjednice Republike za migrantsku krizu dr. Mate Granić.

Prvi sabirni centri za izbjeglice koji dolaze u Europu bit će otvoreni na grčkom otoku Lesbosu za nekoliko dana, rekao je u subotu u Ateni europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos. U tim će se centrima provoditi registracija i provjera svih migranata. To je dio plana EU-a da stavi priljev migranata pod kontrolu.  Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, koji je sudjelovao na sastancima u Ateni zajedno s Avramopoulosom, rekao je da Europa treba te centre, tzv. hot spotove, jer “mora znati tko joj kuca” na vrata. Luksemburg trenutačno predsjeda EU-om.

Lesbos je glavna točka ulaska za migrante u Europu, većinom Sirijce koji bježe pred ratom. Više od polovice od oko 400.000 migranata koji su ove godine prešli Egejsko more iz Turske stigli su na taj otok. Grčka i Turska trebale bi također brzo razraditi akcijski plan za migrantsku krizu na Egejskom moru, rekao je Avramopoulos. Po dogovoru EU-a, 160.000 migranata bit će raspodijeljeno među državama članicama iz Grčke i Italije. Prva skupina prebačena je u petak iz Italije u Švedsku. Još se ne zna kada će to početi činiti Grčka.

Related Posts