U Hrvatskoj se prosvjeduje i protiv – vjetroelektrana

Vjetropark Katuni na području općine Šestanovac, investicija od 40 milijuna eura njemačke tvrtke VPD Energys, koja je osnovala tvtku Vjetroelektrana Katuni d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku, trebao bi započeti s radom sredinom 2017. godine.

“Radovi su gotovi, sagrađeno je 12 vjetroagregata i nedavno ih je obišao prokurist, Nijemac. Investitor još čeka uporabnu dozvolu. Sastali smo se i načelno potvrdili već dogovorene odnose između investitora i općine. Znate kako je, oni bi htjeli proći što jeftinije, a mi želimo izvući što više možemo”, kaže Pave Čikeš, načelnik općine Šestanovac.

Naime, općina je s investitorom još 2013. godine potpisala ugovor o donaciji 200.000 eura, a načelnik ih je proljetos pismeno upozorio da nisu potpuno ispunili obvezu jer su im uplatili samo polovicu. Uz to, što je općini još važnije, tražio je i da sjedište tvrtke Vjetroelektrana Katuni bude u Šestanovcu, kako bi njima plaćali porez na dobit.

“Nakon što smo ih upozorili, uplatili su 100.000 eura. Sredstva trošimo za gradnju vodoospkrbe i mrtvačnice te širenje groblja, dok smo prvih 100.000 eura uložili u gradnju vrtića. Očekujem da će sjedište tvrtke koja će upravljati vjetroelektranom biti na području Šestanovca, jer nije u redu da mi trpimo buku, a da drugi zarađuju. Obećali su mi da hoće, ali nemam ništa napisano, to smo usmeno dogovorili”, kaže Čikeš. Nada se da bi sve to trebalo primiriti stanovnike zaseoka najbližih vjetroparku koji se bune zbog investicije, piše Večernji list.

Čak su i prosvjedovali, strahujući zbog buke, ali na kraju su se utišali, nakon što su obišli sličan.

 

You may also like