U Hrvatskoj neznatno raste potrošnja

U Hrvatskoj je u ožujku promet od trgovini na malo realno porastao za 1,1 posto na godišnjoj razini, već osmi mjesec zaredom, potvrdili su u ponedjeljak konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,4 posto, a realno 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time su potvrđene prve procjene DZS-a, objavljene početkom svibnja. To je nešto sporiji rast nego u veljači, kada je potrošnja realno porasla 1,9 posto. Rast potrošnje osam mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka recesije.

Kalendarski prilagođeni podaci DZS-a pritom pokazuju da je u ožujku ove godine u odnosu na isti mjesec lani realni rast prometa od trgovine na malo zabilježen i u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, za 2 posto, kao i u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, za 4,3 posto. (Agencije)