U Gvineji miran prvi krug izbora

Gvinejski predsjednik na odlasku Alpha Conde pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora, potvrdilo je središnje izborno povjerenstvo, a oporba upozorava da su izbori bili namješteni i najavljuje prosvjede “kada za to dođe vrijeme”. U subotu je u Gvineji bilo mirno, premda nasilje nerijetko prati proglašenje izbornih rezultata.

Neovisno državno izborno povjerenstvo (CENI) proglasilo je u subotu navečer Alphu Condea pobjednikom već u prvom krugu, s osvojenih 57,85 posto glasova birača ili 2.285.827 glasova. Vođa oporbe Cellou Dalein Diallo osvojio je 31,44 posto ili 1.242.362 glasova, rekao je predsjednik povjerenstva Bakary Fofana u zgradi Narodne skupštine gdje su se okupili ministri, diplomati, izborni promatrači i novinari.

Izlaznost je bila, ocijenio je, 68,38 posto. Diallo je izbore nazvao “lakrdijom” i rekao da će “kada za to dođe vrijeme pozvati druge kandidate i građane, koji su prave žrtve tog izbornog prepada, da sukladno zakonu organiziraju mirne prosvjede”. “U međuvremenu pozivam sve Gvinejce da budu suzdržani i klone se bilo kakva nasilja”, kazao je.

Izbori održani 11. listopada protekli su mirno, ali u napetim okolnostima budući da je cilj Condeove kampanje bila pobjeda u prvom krugu. Conde je došao na vlast 2010. nakon dvije godine vojne vlasti tijekom koje su sigurnosne snage pobile više od 150 ljudi na stadionu u prijestolnici. Gvineja je 1958. stekla neovisnost od Francuske i od tada do 2008. imala je tek dva predsjednika, i to autoritarna.

You may also like