U Grčkoj se nastavlja val štrajkova

Zbog spornih planova reforme mirovinskog sustava, u ponedjeljak je u Grčkoj počeo tjedan štrajkova diljem zemlje, javlja dpa i podsjeća da su vjerovnici zemlje opterećene dugom krenuli s ocjenom napretka na području provedbe reformi na koje je Atena pristala u zamjenu za paket pomoći.

Štrajk su prvo započeli odvjetnici i javni bilježnici te poljoprivrednici koji su već blokirali nekoliko prometnih čvorišta. U srijedu će se 24-satnim štrajkom pridružiti novinari, a u četvrtak, kada radna mjesta napuste zaposleni u javnom sektoru, pomorci i taksisti, Grčka će biti paralizirana jednim od najvećih štrajkova radnika.

Prosvjedi protiv ljevičarske vlade premijera Aleksisa Ciprasa posljednjih su tjedana sve učestaliji zbog prijedloga smanjenja novih mirovina za 15 posto, koji se odnosi na umirovljene nakon 15. lipnja prošle godine. Vjerovnici također žele da se dob za umirovljenje podigne sa 62 na 67 godina.

Danas se u Ateni sastaju predstavnici vjerovnika – Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

You may also like

0 comments