U Grčkoj prihvaćeni novi proraćunski rezovi

Grčki parlament prihvatio je nove proračunske rezove i povećanje poreza dva dana uoči sastanka na kojem bi čelnici eurozone trebali otključati toliko potreban fond pomoći. Vlada koju predvodi ljevičarska Siriza nepopularni je zakon donijela uz 153 glasa za i 145 protiv, piše BBC.

Grčka je prošle godine pristala na plan spašavanja vrijedan 86 milijardi eura. Izražavajući neslaganje s novim zakonom ispred Parlamenta su se ponovno okupili prosvjednici, a ministri financija eurozone susrest će se u Bruxellesu u utorak. Prihvaćeni zakon predviđa, među ostalim, osnivanje državnog privatizacijskog fonda koji zahtjevaju ministri financija eurozone.

Donošenju zakona usprotivila se jedna zastupnica Sirize, Vassiliki Katrivanou, koja je naknadno u ponedjeljak podnijela ostavku. Ne slaže se s dva članka koji predviđaju osnivanje novog privatizacijskog fonda i usvajanje mehanizma koji bi uvodio automatske rezove ukoliko grčke javne financije ne budu u skladu s planom, piše BankaMagazin.

Grčka trenutačno nastoji ispregovarati novu pomoć za isplatu duga od 3,5 milijarde eura koji na naplatu dospijeva za dva mjeseca. Početkom ovog mjeseca Parlament je odobrio reforme mirovinskog sustava i poreza na dohodak. “Europski čelnici dobili su poruku da se Grčka drži danih obećanja”, kazao je premijer Alexis Tsipras u nedjelju uoči glasanja te dodao kako je sada red na njima. “Nitko u Grčkoj neće ostati pošteđen tajfuna novih mjera”, kazao je Kyriakos Mitsotakis, vođa konzervativne oporbene strane Nova demokracija.

You may also like