U Gornjem Karabahu poginulo oko 5 tisuća ljudi

Putin procijenio
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je procijenio da je gotovo 5000 ljudi ubijeno u borbama između Azerbajdžana i Armenije zbog osporavane regije Nagorno-Karabah.

“Postoje gubici na obje strane”, rekao je o porastu sukoba. Dvije bivše sovjetske republike bore se desetljećima za ovu planinsku regiju, s time da su najžešće borbe eruptirale u rujnu Teritorij koji od sredine 90-ih kontrolira kršćanska armenska vojska, UN smatra dijelom dominantno muslimanskog Azerbajdžana. Do četvrtka Armenija je službeno izvijestila o 874 vojnika koja su ubijena uz 30 civila.

Azerbajdžan je rekao da su poginula 63 civila, no nije još objavio podatke za vojsku. Moskva ima veze s obje bivše sovjetske republike, no nedavno primirje kojemu je posredovala Rusija nije uspjelo zaustaviti borbe. Putin je rekao da računa na utjecaj SAD-a za mirovno rješenje sukoba. Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana trebali bi se naći na pregovorima u Washingtonu u petak. “Zaista se nadam da će naši američki partneri raditi složno s nama”, rekao je Putin.

Prema američkom State Departmentu, državni tajnik Mike Pompeo trebao bi držati odvojene sastanke s azerbajdžanskim ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovom i armenskim ministrom Zohrabom Mnatsakanyanom.

U međuvremenu, izvor iz Elizejske palače kaže da je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s čelnicima Azerbajdžana i Armenije i pozvao na kraj sukoba zbog osporavane regije. Francuska će poslati medicinsku pomoć ozlijeđenima, s time da će daljnji detalji biti objavljeni u narednim danima.

You may also like

0 comments