Home Energetika U godinu dana plin na burzama pojeftinio 45 posto

U godinu dana plin na burzama pojeftinio 45 posto

by Energypress.net

IEA

Dobra vijest za korporativne potrošače plina je višemjesečni silazni trend cijena prirodnog plina uz pad od 9 posto te 45 posto na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini nadomak razine od 20 eura po MWh.

Potražnja za plinom je snažno pala zbog neuobičajeno toplog vremena te pada industrijskih aktivnosti, a skladišta plina su dupkom puna. Nastavno na nedavni potop cijena plina, dio analitičara (Commerzbank) spušta procjenu cijene prirodnog plina na 35 eura potkraj 2024.

Unatoč tome, Katar planira dodatnu ekspanziju kapaciteta LNG-a za čak 16 milijuna tona, što sugerira povećanje kapaciteta za čak 85 posto na 142 milijuna tona na godišnjoj razini do 2030. Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorava da bi zbog usporavanja globalne potražnje za plinom moglo doći do prezasićenja tržišta te daljnjeg pada cijene plina u budućnosti.

No, ukoliko Katar poveća kapacitete prema najavi to i dalje neće biti dovoljno da prestigne SAD, koji je trenutno najveći proizvođač LNG-a. Moratorij Joe Bidena na izvoz LNG-a neće imati utjecaja na kratkoročne projekte kako je i najavljivano, već samo na dugoročne, ukoliko se to stvarno i ostvari.

Related Posts