U fokusu Wall Streeta izvješće o zaposlenosti u SAD-u

U fokusu ulagača na Wall Streetu i ovoga će tjedna biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, ali i izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 17.663 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.053 boda.

To je bio već peti tjedan zaredom kako su ti indeksi porasli, pa su u cijelom listopadu osvojili više od 8 posto, što je njihov najveći mjesečni skok od listopada 2011. godine. Međutim, posljednjih se dana trguje oprezno jer su čelnici Feda s prošlotjedne sjednice poručili da je u prosincu moguće povećanje kamata, s obzirom da očekuju nastavak rasta gospodarstva.

A na to hoće li američka središnja banka doista povećati kamate po prvi puta od 2006. godine mogli bi utjecati podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u listopadu broj zaposlenih povećan za 180.000, nakon što je mjesec dana prije porastao za 200.000. “Ako broj zaposlenih poraste za više od 175.000 i ako porastu plaće, to će znatno povećati vjerojatnost da će Fed podignuti kamate u prosincu”, kaže Mickey Levy, analitičar u tvrtki Berenberg.

Prema podacima CME grupe, na financijskim se tržištima procjenjuje da postoji 50 posto šansi da će Fed polovicom prosinca povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 0,125 na 0,25 posto. I dok američko gospodarstvo stabilno raste, pa se procjenjuje da bi moglo izdržati povećanje kamata, pitanje je kako bi potez Feda utjecao na globalna tržišta.

Naime, povećanje kamata Feda moglo bi izazvati povećanje troškova zaduživanja u dolarima za zemlje u razvoju, potaknuti rast tečaja dolara prema nekim drugim važnim valutama i dovesti do globalne relokacije investicijskog novca. Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje i izvješće predsjednice Feda Janet Yellen u odboru za financije u Kongresu u srijedu. U fokusu ulagača i ovoga će tjedna biti sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja dosad nije impresionirala, ali ni razočarala. Među ostalim, ovoga se tjedna očekuju izvješća Facebooka, Walt Disneya, Berkshire Hathawaya, tvrtke poznatog investitora Warrena Buffetta…

You may also like

0 comments