U fokusu ulagača jaki dolar, slab euro i sjednica FED-a, a na ZSE oprezno

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti sjednica čelnika američke središnje banke, a ako u njihovom priopćenju ne bude navedeno da će biti ′strpljivi′ po pitanju kamata, to će značiti da će već u lipnju povećati kamate, što bi loše utjecalo na tržište dionica. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica su porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju da će nizak tečaj eura potaknuti rast izvoza kompanija iz eurozone i gospodarstva tog bloka. Na azijskim burzama trguje se oprezno jer ulagači ne žele riskirati prije nego što bude jasnije što američki Fed kani učiniti s kamatama, dok je dolar prema euru blago oslabio nakon što je njegov tečaj dosegnuo novu najvišu razinu u 12 godina. Kako zasad nema važnijih korporativnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak očekuje se oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobexi mogli stagnirati.

Dow Jones pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 17.749 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 2.053 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 4.871 bod. Pad tih indeksa tri tjedna zaredom posljedica je strahovanja ulagača od povećanja ključnih kamatnih stopa Feda već u lipnju. Od kada je prije desetak dana objavljeno izvješće o snažnom rastu zaposlenosti u SAD-u u veljači, S&P 500 indeks izgubio je 2,6 posto. Cijene bi dionica mogle i dodatno pasti, ako čelnici Feda iz svog priopćenja nakon sjednice izbace obećanje da će biti ′strpljivi′ po pitanju kamata. Većina analitičara očekuje da će upravo to učiniti, što bi značilo da Fed kani povećati cijenu novca u lipnju, po prvi puta od 2006. godine.

Ipak, još je puno onih koji smatraju da zbog niske inflacije i usporavanja rasta američkog gospodarstva do povećanja kamata neće doći u lipnju, već najranije u rujnu. “Ako ovoga tjedna iz priopćenja Feda bude izostavljena riječ ′strpljivi′, bio bi to alarm za buđenje svima”, kaže Torsten Slok, ekonomist u Deutsche Bank Services. Dio analitičara smatra da posljednji pad cijena dionica predstavlja samo predah na tržištu prije novog uspona jer bi jačanje gospodarstva, koje bi moglo dovesti po povećanja kamata, isto tako moglo podržati uspon cijena dionica.

Međutim, situaciju na tržištu otežava snažan uspon dolara, što loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, pa će im pasti prihodi i zarade. U petak je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo najvišu razinu od travnja 2003. godine. Uspon dolara u proteklih godinu dana od oko 25 posto u odnosu na košaricu valuta mogao bi dovesti do pada zarada po dionici američkih kompanija od 10 posto, pokazuje analiza Bank of America Merrill Lynch. Zbog toga u najnovijoj anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine biti 2,7 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1585 bodova. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,7 posto. Uspon cijena dionica zahvaljuje se niskom tečaj eura. Jutros je na azijskim valutnim tržištima u jednom trenutku tečaj eura zaronio na samo 1,0457 dolara, novu najnižu razinu od siječnja 2003. godine. Od polovice prošle godine euro je prema dolaru oslabio oko 25 posto jer Europska središnja banka ublažava monetarnu politiku, dok američki Fed postupno ukida dugogodišnje poticaje gospodarstvu. To pogoduje kompanijama iz eurozone, koje oko 50 posto svoje prodaje ostvaruju na tržištu izvan regije, a zbog slabog eura njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji. To bi trebalo potaknuti rast njihovih prihoda i zarada. I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,04 posto, na 19.246 bodova.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,65 posto, na 1.749 bodova, a Crobex10 za 0,92 posto, na 1.018 bodova. “Domaće tržište protekloga tjedna bilo je pod prodajnim pritiscima, pri čemu je najlošiju izvedbu imao transportni sektor, s padom Crobextransport indeksa za 4,2 posto. S druge strane, najbolju performansu ostvario je turistički sektor, s rastom Crobexturist indeksa za 2,2 posto”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. “Danas očekujem opreznije trgovanje, već uobičajeno za ponedjeljak, a kako još nema važnijih korporativnih vijesti nema, nezahvalno je prognozirati smjer kretanja tržišta”, navodi Špoljar.

You may also like