Nakon dva burna tjedna u kojima su cijene dionica izuzetno oscilirale, u fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti nova izvješća koja će pokazati u kakvom je stanju američko gospodarstvo i ima li prostora za povećanje kamata Feda. Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 16.643 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.988 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 4.828 bodova.

Od kada je kineska središnja banka prije dva tjedna devalvirala juan, tržišta se ne smiruju, pa su i prošloga tjedna cijene dionica izuzetno oscilirale. Tako su, primjerice, prošloga ponedjeljka indeksi na Wall Streetu potonuli više od 3,5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od rujna 2011., da bi polovicom tjedna zabilježili najveći dvodnevni skok od financijske krize 2009. godine.

Bila je to posljedica pada cijena dionica u Kini za više od 8 posto zbog strahovanja od naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo usporiti i rast cjelokupnog globalnog gospodarstva. Ulagači su se ponadali da će zbog potresa na svjetskim financijskim tržištima američka središnja banka odgoditi povećanje ključnih kamatnih stopa za kraj ove ili početak iduće godine.

Međutim, u petak je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da je, unatoč rizicima zbog potresa na financijskim tržištima, moguće povećanje kamata već u rujnu, ako se situacija na tržištima smiri do sjednice čelnika središnja banke polovicom mjeseca. Tim više što se rast američkog gospodarstva ubrzava. Tako je, prema drugoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,7 posto na godišnjoj razini, znatno brže od 2,3 posto, koliko je pokazala prva procjena. “Priča se da Fed samo traži izliku kako bi odgodio povećanje kamata, no ja ne mislim tako. Ako se nastavi snažan rast gospodarstva, a tržište se oporavi, ili barem ne padne, vjerujem da je vrlo izgledno povećanje kamata u rujnu”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača, osim daljnjeg razvoja situacije na kineskim tržištima, biti novi gospodarski pokazatelji u SAD-u, od prodaje automobila i ulaganja u građevinarstvu, do najznačajnijeg izvješća o zaposlenosti u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak i koje u pravilu znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih porastao za 220.000 i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 5,3 posto, najnižoj razini u sedam godina.

Related Posts