U fokusu tržišta kriza vlasti u Njemačkoj

Na Wall Streetu su u ponedjeljak u mirnom trgovanju burzovni indeksi blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u telekomunikacijskom i tehnološkom sektoru.
Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 23.430 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.582 boda, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 6.790 bodova.

Nakon prošlotjednog blagog pada, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili te gubitke, a trgovalo se mirno jer nije bilo vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je pri kraju, a nema ni drugih značajnijih vijesti, pa analitičari u ovom tjednu očekuju mirno trgovanje. Tim više što se u četvrtak obilježava Dan zahvalnosti. “Uvijek postoji mogućnost da nešto poremeti ovo mirno tržište, no malo je vijesti, a mnogo je ulagača više orijentirano na blagdan nego na trgovanje”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Među dobitnicima se jučer našao telekomunikacijski sektor, nakon što je cijena dionice Verizona porasla 1,7 posto jer su analitičari Wells Fargo banke povećali preporuku za tu dionicu.

Taj je sektor, inače, najslabiji među svim sektorima u ovoj godini, s padom od 17 posto, dok je S&P 500 od početka godine na dobitku od 15 posto. Među dobitnicima se jučer našao i poluvodički sektor, s prosječnim rastom od 1,2 posto, zahvaljujući najavama o preuzimanjima, pa je ojačao i tehnološki sektor.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago pale jer nema vijesti koje bi potaknule tržišta, a ulagači su oprezni i zbog neizvjesne političke situacije u Njemačkoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će se suočiti s turbulentnom sjednicom parlamenta nakon što je zemlja zakoračila u političku neizvjesnost nakon propasti pregovora o formiranju koalicijske vlade pod njezinim vodstvom.

Zastupnici populističke antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) namjeravaju iskoristi propast pregovora kancelarkinih konzervativaca, Slobodnih demokrata (FDP) koji favoriziraju interese poslovne zajednice i Zelenih kao znak zalaza njezine ere.

Sjednica Bundestaga u utorak bit će drugi puta da su se 92 zastupnika AfD-a pojavila u parlamentu nakon što je njihova stranka, kao prva velika desničkarska stranka, ušla u parlament od Drugog svjetskog rata.

No dok se u Bundestagu mogu očekivati užarene scene stvarna politička aktivnost odvijat će se iza scene i glavni politički akteri bit će izloženi sve većem pritisku da se vrate pregovaračkom stolu i stvore novu koaliciju kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u utorak se sastaje s vođama FDP-a Christianom Lindnerom i Zelenih Simone Peter i Cemom Ozdemirom kako bi vidio je li moguće obnoviti trostrane pregovore o koaliciji s CDU i CSU. Merkel je izjavila u ponedjeljak kako daje prednost novim izborima pred formiranjem manjinske vlade.

You may also like

0 comments