U fokusu tržišta i dalje prekomjerna opskrba

Rast zaliha
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 30 dolara, pritisnute neočekivano velikim rastom američkih zaliha koji je potisnuo u drugi plan nadu u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera suzbijanja pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala  na 30,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po  24,05 dolara. Zbog mjera kojima vlade nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa potražnja za naftom potonula je u travnju prema nekim procjenama minimalno 20 posto, najviše u povijesti. Vlade su u međuvremenu počele ublažavati mjere, što je probudilo nadu u oporavak potražnje, a tržišta dodatno ohrabruje koordinirano smanjenje opskrbe koje predvodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dogovoreno je smanjenje opskrbe za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 10 posto ukupne potražnje u razdoblju prije pandemije. Sporazum je stupio na snagu 1. svibnja. Optimizam na tržištima prigušilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu za 8,4 milijuna barela, više no što su analitičari očekivali.

Još je dug put prema normalizaciji ponude i potražnje, kažu analitičari ING-a, na što nas upozorava snažan rast zaliha.  Nastavljeni rast zaliha podsjeća da opskrba i dalje uvelike nadmašuje potražnju.

Trgovci sada čekaju službenu potvrdu API-jevih brojki. Vlada u Washingtonu objavit će svoje izvješće tokom dana. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 21,44 dolara, što znači da je poskočila 3,08 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like