U fokusu tržišta dionice Deutsche Banke

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago su pale, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor zbog pada cijene Deutsche banke. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je u petak pao 0,9 posto. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,2 i 0,4 posto.

Najviše je jutros, 0,6 posto, skliznuo STOXX 600 indeks bankarskog sektora, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Deutsche banke za 2,6 posto. Ulagači su razočarani jer i dalje nema konkretnog napretka u pregovorima između najveće njemačke banke i američkih vlasti, koje su prije nekoliko tjedana zatražile od banke da plati 14 milijardi dolara kazne zbog svojedobne prodaje loših hipotekarnih zajmova.

Od početka godine dionica Deutsche banke izgubila je gotovo 50 posto svoje vrijednosti. Loše na tržišta utječe i pad cijena nafte, drugi dan zaredom, nakon snažnog rasta polovicom prošloga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 44 centa, na 51,49 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 49 centa, na 49,33 dolara.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

You may also like

0 comments