U fokusu tjedna bit će objava inflacije u eurozoni

RBA analize

Pokazatelj poslovnog raspoloženja skliznuo je snažnije od očekivanja, na 92,3 indeksnih bodova u lipnju (s 93,0 bodova u svibnju), potaknut prvenstveno padom u očekivanjima (85,8 indeksnih bodova u odnosu na 86,9 bodova u svibnju). Također, i pokazatelj trenutne situacije skliznuo je za 0,6 bodova na razinu od 99,0 indeksnih bodova. Rezultati pokazatelja u skladu su s posljednjim rezultatima PMI pokazatelja uslijed povećane zabrinutosti oko zaliha energije, dok se poduzeća suočavaju s ustrajnom inflacijom (+7,9% u svibnju) i nedostatkom komponenti u proizvodnji. Rast cijena energije i potencijalna nestašica plina jačaju pesimizam u poslovanju njemačkih poduzeća, što se i odrazilo na poslovnim očekivanjima IFO indeksa. Njemačko gospodarstvo raste najsporijim tempom u europodručju, a usporavanje industrijske proizvodnje i potencijalno daljnje smanjenje opskrbe ruskim plinom, pojačalo bi bojazan o recesiji u najvećem europskom gospodarstvu.

Ovaj tjedan, od važnijih ekonomskih pokazatelja, očekuju nas objave potrošačkih cijena u europodručju, pokazatelji gospodarskog raspoloženja Europske komisije te objava ISM pokazatelja prerađivačkih aktivnosti u SAD-u. Prošlotjedni rezultati PMI pokazatelja mogu se smatrati lošim predznakom za objave podataka u tijeku ovog tjedna.

U lipnju će se vjerojatno nastaviti pogoršanje pokazatelja sentimenta Europske komisije i trend ubrzanja inflacije. Na godišnjoj razini, očekujemo ubrzanje stope inflacije na 8,4% (u odnosu na 8,1% u svibnju). Cijene energije i hrane vjerojatno će biti i dalje glavni pokretači ovog daljnjeg povećanja, budući da bi temeljna inflacija (koja isključuje cijene energije i hrane) mogla zabilježiti tek skromno ubrzanje na 3,9% na godišnjoj razini (s 3,8% u svibnju). S druge strane Atlantika, očekujemo da će rezultati ISM anketnog pokazatelja, kao i PMI pokazatelj prerađivačkog sektora, potvrditi usporavanje prerađivačkih aktivnosti u SAD-u.

You may also like