U fokusu svjetskih burzi dogovor naftnog kartela

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladala nestabilnost, a najviše su na trgovanje utjecali dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte i problemi u Deutsche banci.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 18.308 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.168 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 5.312 bodova. To je treći tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

Na tržištima je prošloga tjedna vladala prilična nestabilnost, pa su jedan dan cijene dionica porasle, a već drugi pale. Tako su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, nakon neočekivanog dogovora članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje kako bi se stabiliziralo tržište ′crnog zlata′.

Nakon trodnevnih pregovora u Alžiru, članice OPEC-a pristale su smanjiti proizvodnju sirove nafte za 750.00 barela na dan, na 32,5 milijuna barela, što je otprilike količina koju je taj naftni kartel crpio u ožujku.

To je prvi takav sporazum OPEC-a od 2008. godine i potaknuo je snažan rast cijena nafte. Dogovor OPEC-a oraspoložio je ulagače jer je dugotrajni pad cijena nafte izazvao oštar pad dobiti i gubitke energetskih kompanija niz kvartala zaredom.

Tako se, primjerice, prema podacima Reutersa, očekuje da će energetske kompanije uvrštene u S&P 500 indeks u trećem tromjesečju zabilježiti pad dobiti za 66 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.v”Energetski sektor najviše je pritiskao zarade kompanija iz S&P 500 indeksa posljednjih godinu i pol ili dvije godine. A ako se u tom sektoru situacija stabilizira, odjednom će zarade izgledati puno bolje”, kaže Mark Kepner, direktor u tvrtki Themis Trading.

No, već su u četvrtak burzovni indeksi pali jer se pod snažnim pritiskom našao financijski sektor zbog zabrinutosti ulagača za sudbinu Deutsche banke.

Cijena dionice najveće njemačke banke pala je na najnižu razinu u povijesti nakon što je danima bila pod pritiskom zbog zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa da ta banka plati 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Međutim, situacija se ponovno promijenila u petak, kada je cijena dionice Deutsche banke skočila 14 posto, zahvaljujući vijesti da je banka blizu nagodbe s američkim vlastima u iznosu od 5,4 milijarde dolara.v”Vijest da će Deutsche banka postići bolju nagodbu s vlastima pozitivno je utjecala na tržište”, kaže Jonathan Corpina, partner u tvrtki Meridian Equity Partners.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica prošloga su tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 6.899 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 10.511 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 4.448 bodova.vNa Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,8 posto, na 16.449 bodova.

You may also like