Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima još dublje ispod razine od 48 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog prekomjerne opskrbe uoči objave podataka o američkih zalihama.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 43,34 dolara. Tržište i dalje muči prekomjerna opskrba, pri čemu je fokus preusmjeren na nova tjedna izvješća o američkim zalihama. Očekuje se da će najnoviji podaci Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade ponovo pokazati rast zaliha sirove nafte, za tri milijuna barela, i prekomjernu ponudu derivata. “Očekujemo da će se fokus naftnih tržišta brzo preusmjeriti na višak naftnih derivata”, napisali su u bilješci analitičari Jefferiesa, napominjući da špekulacije s daljnjim padom cijena dodatno pojačava smanjena profitabilnost rafinerija u uvjetima posustajanja potražnje.

U Goldman Sachsu su u ponedjeljak objasnili da se unatoč očekivanom padu zaliha derivata u SAD-u naglasak usmjerava na rekordno visoku iskorištenost skladišnih kapaciteta u SAD-u i Europi. Dodatno je cijene pritisnula vijest da su lideri u američkom Kongresu predložili prodaju 58 milijuna barela nafte iz državnih rezervi za potrebe financiranja proračunskog deficita, iako je prodaja predviđena između fiskalnih godina 2018. i 2025.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 43,13 dolara, što znači da je pala 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts