U fokusu pada zaliha u SAD-u cijene nafte stabilne

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara nakon što su se trgovci fokusirali na neočekivan, iako skroman pad zaliha sirove nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,18 dolara. Jučer je ponovo zaključio trgovanje u minusu većem od jednog dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 43,80 dolara. Jučer je također zaključio trgovanje u minusu većem od jednog dolara..

Jučer su se trgovci usredotočili na službeni podatak o skoku zaliha derivata u prošlom tjednu za čak 4,6 milijuna barela, najvećem od početka godine. Danas su preusmjerili pozornost na neočekivan, iako skroman pad zaliha sirove nafte, za 559 tisuća barela. Očekivao se njihov rast za 3,8 milijuna barela.

Utjecaj podatka o padu zaliha sirove nafte na cijene bio je ipak ograničen zbog naznake povećanja libijskog izvoza nakon višemjesečnih nemira koji su ograničili opskrbu iz te zemlje, kao i iz Nigerije. „Takav pad (zaliha sirove nafte) u ovo doba godine dobra je vijest. Čini se ipak da tržište više okupira moguće naglo povećanje ponude iz Libije”, konstatira Ric Spooner iz CMC Marketsa.

Libijska Nacionalna naftna kompanija objavila je danas da će ukinuti stanje „više sile“ u tri luke, najavljujući u kratkom roku obnovu izvoza preko dvije od njih. “Iako se štete navodno tek trebaju procijeniti, ponovnim otvaranjem tih luka mogao bi se više nego udvostručiti izvoz libijske nafte … Iako s obzirom na razine iz proteklih godina ne treba previše očekivati od potencijalnog oporavka izvoza”, naveo je u bilješci JBC Energy.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu bila 35 centi niža nego dan ranije i iznosila je 42,56 dolara.

You may also like

0 comments