U fokusu OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje, cijene nafte stabilne

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 52 dolara. balansirajući između zahtjeva Iraka da bude izuzet iz dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje i poruke Irana da će poticati ostale da sudjeluju u toj mjeri.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi nižoj cijeni, od 50,48 dolara.

Irački ministar za naftu Džabar-Ali al-Luaibi priopćio je da Bagdad želi biti izuzet od smanjenja proizvodnje koje će pokrenuti OPEC-a. Falah al-Amiri, čelnik državne naftne kompanije SOMO, dodao je da su irački tržišni udio ugrozili ratovi u protekla dva desetljeća. “Da nije bilo ratova, danas bismo proizvodili devet milijuna barela dnevno”, kazao je.

OPEC je u prošlom mjesecu najavio da će smanjiti proizvodnju za 32,5 do 33 milijuna barela dnevno, u odnosu na rujanskih 33,39 milijuna barela dnevno. Grupa namjerava dogovoriti pojedinosti na sljedećem sastanku u Beču 30. studenog. Irak je najavio da bi u listopadu mogao blago povećati proizvodnju, sa 4,77 milijuna barela dnevno koliko su proizvodili u rujnu.

Protuteža iračkoj najavi bila je izjava iranskog zamjenika ministra nafte Amira Hoseina Zamaninija da će Teheran poticati druge članice OPEC-a da se pridruže zauzdavanju proizvodnje. Napomenuo je i da bi stabilnost tržištu donio raspon cijena između 55 i 60 dolara.

Dodatno je tržišta stabilizirala izjava ruskog ministra energije Aleksandra Novaka na sastanku s glavnim tajnikom OPEC-a Mohamedom Barkindom da bi kratkoročno ograničenje rasta proizvodnje ublažilo oscilacije na tržištu. “Odluka da se proizvodnja smanji na 33 milijuna barela dnevno trebala bi zadržati cijene barela nafte na londonskom tržištu unutar raspona od 50 do 60 dolara, između ostalog i zato što se saudijska politika mijenja, što OPEC misli ozbiljno i što uspijevaju premostiti političke nesuglasice“, naveo je u bilješci David Hufton iz konzultantske kuće PVM.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 48,08 dolar, što znači da je pala 43 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments