U fokusu naftnih tržišta izborna neizvjestnost u SAD-u

Još broje
Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 41 dolara pod utjecajem neizvjesnog ishoda izbora u SAD-u koji će preko politike prema Iranu utjecati na ponudu ali i na odluku o novom paketu poticaja.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena  i iznosila je 41,21 dolar.  Na američkom se tržištu barelom trgovalo  39,02 dolara.

Tržišta su jučer poduprli neutemeljena Trumpova objava izborne pobjede i pad zaliha u SAD-u. Analitičari procjenjuju da bi Trumpova pobjeda podigla cijene nafte zbog politike sankcija Iranu i potpore smanjenju opskrbe vodećih proizvođača. Analitičari vjeruju kako bi pobjeda Trumpa poduprla brži rast cijena nafte, nego li bi to bio slučaj ako bi pobijedio Biden.

Naime, Bidenova pobjeda ne bi značajnije utjecala na cijene ili bi ih blago spustila, s obzirom na njegovo zalaganje za ′zelene′ programe i blažu politiku prema Iranu. On bi vratio SAD u Pariški sporazum, podupro bi Green New Deal te bi ublažio politiku SAD-a prema Iranu, što bi značilo da bi globalna opskrba mogla porasti.

Biden je u međuvremenu osvojio dvije ključne savezne države i prognozirao pobjedu nad Trumpom koji je uzvratio tvrdnjama o prijevari, podizanjem tužbe i zahtjevom za ponovnim prebrojavanjem glasova. Analitičari pak upozoravaju da bi upravo osporavanje izbornog rezultata i dugotrajno razdoblje neizvjesnosti najviše pritisnuli cijene nafte.

U paralelnim izborima za trećinu mjesta u Senatu i za neka mjesta u Zastupničkom domu republikanci će, sudeći prema do sada prebrojenim glasovima i trendovima, bez većih teškoća zadržati kontrolu nad Senatom, dok će demokrati imati mršavu većinu u Zastupničkom domu. Podijeljeni Kongres mogao bi omesti Bidenove planove o borbi protiv klimatskih promjena, poticajima za gospodarstvo i ublažavanju sankcija Iranu, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u srijedu iznosila 39,09 dolara, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments