Home Energetika U fokusu investitora rast dionica u tehnološkom sektoru

U fokusu investitora rast dionica u tehnološkom sektoru

by Energypress.net

U fokusu je Nvidia

Na Wall Streetu je polovicom prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq, no kasnije su oba indeksa izgubila dio dobitaka jer je uslijedila korekcija cijena tehnoloških dionica na niže.

Već dulje vrijeme smjer najveće svjetske burze ponajviše ovisi o kretanju dionica tehnoloških kompanija. Do polovice tjedna nastavljen je višednevni rast cijena u tehnološkom sektoru, pa se S&P 500, po prvi put u povijesti, probio iznad razine od 5.500 bodova.

Tih je dana najsjajnija zvijezda na tržištu bila dionica proizvođača čipova Nvidie. Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 155 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije premašila 3.200 milijardi dolara.

Tako je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

No, u drugom dijelu tjedna cijene dionica Nvidie i većine ostalih tehnoloških divova su pale, pa su i S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina.

I dok je tehnološki sektor pao, porasle su cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte posljednjih tjedana.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna i izjave niza čelnika američke središnje banke. Većina njih poručila je da je inflacija i dalje iznad ciljanih razina od 2 posto i da neće žuriti sa smanjenjem kamata. Prema nedavno objavljenim procjenama, čelnici Feda u ovoj godini očekuju samo jedno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, no na tržištu se i dalje špekulira o dva reza kamata.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se oprezno trgovanje i stagnacija Crobexa, dok investitori za nove smjernice čekaju vijesti iz domaćeg poslovnog sektora i sa stranih burzi.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči novih vijesti o inflaciji, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon što su prošloga tjedna porasle oko 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,15 posto, na 85,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 80,55 dolara.

Related Posts